Νεκτάριος Νώτης: Μήνυμα ελήφθη: (the game is) OVER !

Λένε πως ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς ηγέτες, που του αξίζουν, καθώς αυτός τους εκλέγει.

Λένε, επίσης, πως οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από τους καλούς πολίτες, που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.
Ισχύουν αυτά στην περίπτωση των χθεσινών εκλογών;
Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι. Ειδικά στο θέμα της αποχής, που έφτασε το 35%.
Φταίνε, όμως, μόνο οι πολίτες για την εικόνα ακυβερνησίας, που εμφανίζει η χώρα, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα (σε καμία περίπτωση δεν προδικάζω αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας);
Φταίνε μόνο οι ψηφοφόροι για το 32%, που συγκεντρώνουν συνολικά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα δύο κατ΄ εξοχήν κόμματα εξουσίας;
Ασφαλώς και όχι. Ούτε είναι αυτονόητο στη δημοκρατία ότι κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν δεδομένη τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη συγκεκριμένη, όμως, συγκυρία, θα έπρεπε να είχαν αποδείξει στους πολίτες ότι πρέπει να συνεχίσουν να τους εμπιστεύονται τις τύχες της Ελλάδας.
Είναι δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα. Ζει σε λογικές παρελθουσών δεκαετιών, λογικές επετηρίδας του Δημοσίου σε κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας.
Είναι επίσης δεδομένο ότι επίσης μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας έχει πιεστεί αφόρητα οικονομικά την τελευταία διετία από μέτρα, τα οποία του αφαίρεσαν – και θα συνεχίσουν να του αφαιρούν – μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, χωρίς ταυτόχρονα να αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη.
Από την άλλη, όμως, πλευρά, είναι δεδομένο και το γεγονός ότι – πέραν των λαϊκίστικων κραυγών, που ακούστηκαν από κάποιους πολιτικούς σχηματισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου – Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έστρεψαν το εκλογικό σώμα μακριά τους, με το να εξακολουθούν να μη λένε την πλήρη αλήθεια.
Ουδείς εκ των δύο τόλμησε να βάλει στην προεκλογική του ατζέντα την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στην οικονομία.
Να πει τα πράγματα σε όλο τους το εύρος με το όνομά τους.
Να μιλήσει πλήρως για το ποιο είναι το πρόγραμμά του για τα μέτρα, που έχουν ήδη νομοθετηθεί, και αυτά που πρέπει να λάβει (και να εξηγήσει το πώς θα τα λάβει, ποια θα είναι η κατεύθυνσή του). Ακούσαμε απλώς μισόλογα, ψέλλισμα κάποιων – ελάχιστων – εξ αυτών των παρεμβάσεων.
Να πείσει, τουλάχιστον, ένα ακροατήριο, που σε ποσοστό άνω του 6% στράφηκε προς φιλελεύθερους σχηματισμούς, ουδείς εκ των οποίων εκπροσωπείται στη Βουλή. Πρόκειται για πολίτες ενεργούς, που θέλουν η χώρα να προχωρήσει με τις απαιτούμενες για τη βελτίωση του κλίματος μεταρρυθμίσεις, χωρίς μόνο εισπρακτικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές για να μην πειραχθεί η εκλογική πελατεία.
Το αν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έλαβαν το μήνυμα, θα φανεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ποιο είναι αυτό;
The game is OVER.
Καλημέρα σας.
SHARE