Νεκτάριος Νώτης: Κάντε πρωθυπουργό τον Ίβκοβιτς

Ο φετινός άθλος της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, που ξεκίνησε τη χρονιά ως το απόλυτο αουτσάιντερ και στέφθηκε τελικά χθες πρωταθλητής Ευρώπης, οφείλεται κυρίως στον προπονητή του.

Ο «σοφός», Ντούσαν Ίβκοβιτς, απέδειξε για ακόμα μια φορά την προπονητική του δεινότητα. Πήρε από το χέρι μια ομάδα με καταφανώς χαμηλό προϋπολογισμό σε σχέση με την CSKA Μόσχας και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρωλίγκα.

Η συνταγή του είναι απλή. Το έχει ξανακάνει, άλλωστε, με τη νεανική Εθνική Σερβίας (έφτασε στον τελικό και πήρε τη δεύτερη θέση στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009, χάνοντας από την πανίσχυρη Ισπανία) και με πολλές άλλες ομάδες. Ο Ντούντα δουλεύει κυρίως με νέα και αξιόλογα παιδιά, που έχουν όρεξη για δουλειά και φιλοδοξίες, και καταφέρνει να παίρνει από αυτά σχεδόν το 100% των δυνατοτήτων τους, με τη βοήθεια και 3-4 έμπειρων και πιο «πρωτοκλασάτων» παικτών. Δημιουργεί, δηλαδή, μια ομάδα, που λειτουργεί ως σύνολο, με τη λογική του «όλοι για έναν και ένας για όλους», χωρίς ατομικισμούς και προσωπικά συμφέροντα.

Στην κατάσταση, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, αυτό που χρειάζεται είναι καλούς μάνατζερ.

Το οριακό των πραγμάτων απαιτεί έναν ικανότατο διαχειριστή στη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος – με τη σειρά του – θα επιλέξει επίσης αξιόλογα στελέχη για να επανδρώσει την κυβέρνησή του.

Απαιτεί έναν άνθρωπο, που – χωρίς συμπλέγματα και μικροκομματικές λογικές – θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της κυβερνητικής ομάδας του.

Απαιτεί ένα πρόσωπο έμπειρο, που θα αγνοήσει το κομματικό κόστος και θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν αναγγελθεί επανειλημμένως – ακόμα και νομοθετηθεί – και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Απαιτεί μια προσωπικότητα, που να χαίρει ταυτόχρονα εκτίμησης στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, μία λύση είναι μονόδρομος:

Κάντε πρωθυπουργό τον Ίβκοβιτς, «αυτοδικαίως» ! Είναι ίσως ο μόνος, που θα μπορέσει να πείσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παραμερίσουν εγωισμούς και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ευέλικτη κυβέρνηση.

 

Καλημέρα σας.

Νεκτάριος Β. Νώτης

24h.gr

SHARE