ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στους 4 πρώτους καλοπληρωτές! – Λεφτά υπάρχουν!

Αποτέλεσμα εικόνας για νατο ελλαδα

Το 2015 μόνο η Βρετανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Εσθονία τήρησαν τον στόχο του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως οι 26 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν μεν συνολικά τις αμυντικές δαπάνες τους το 2016, αλλά μόνο σε “μικρή” κλίμακα. Σύμφωνα με το IISS, το οποίο βασίζεται σε μια διαφορετική μεθοδολογία από το ΝΑΤΟ για τον υπολογισμό των δαπανών, μόνο δύο από τις εν λόγω χώρες τήρησαν τον στόχο να αφιερώνεται για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ και αυτές είναι η Εσθονία και η Ελλάδα.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία κινούνται προς τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανάται για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Η Γερμανία αυξάνει επίσης τη δαπάνη.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ο Καναδάς αύξησαν πέρυσι τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 3,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισεκ. δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι το 2015, ανακοίνωσε, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει με δριμύτητα τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, λέγοντας πως τα μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να καταβάλλουν πλήρως τις οικονομικές συνεισφορές τους.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Ρόιτερς πως πέντε σύμμαχοι, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, ανταποκρίθηκαν ή υπερέβησαν κατά το 2016 το όριο που τίθεται από το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον ερχόμενο μήνα τα πλήρη στοιχεία για το 2016.

 

SHARE