Νέος χαμός με τα κανάλια – Το ΕΣΡ λέει πως υπάρχουν προβλήματα και ο Ν.Παππάς θέλει γρήγορα τον διαγωνισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για τηλεοπτικες αδειες βουλη

Tηλεοπτικές άδειες: Τέλμα! Η κυβέρνηση βιάζεται αλλά … Νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα, απειλούν με φιάσκο ενδεχόμενη νέα διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση τηλεοπτικών αδειών, επισήμαναν ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

«Τα πάντα είναι έτοιμα και στη θέση τους για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ξεκινήστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν πια δικαιολογίες». Αυτό το μήνυμα – προειδοποίηση έστειλε ο Νίκος Παππάς στα μέλη του ΕΣΡ, το πρωί της Πέμπτης, αλλά φάινεται ότι ελάχιστο έως καθόλου τόπο έπιασε.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η ηγεσία του ΕΣΡ, έβαλε και θέμα αριθμού αδειών, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνικές υποδομές της χώρας μπορούν να «σηκώσουν» από εννιά έως έντεκα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, πέραν αυτών της Δημόσιας Τηλεόρασης.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε πως «τον διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές που θα γνωμοδοτήσουν» και «επίσης η Γ.Γ Τύπου και η ΕΕΤ που έχουν την εμπειρία θα αναλάβουν να την διεκπεραιώσουν».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ο Ν.Βούτσης είπε πως «από όλες τις πλευρές κατατέθηκε η διάθεση να τελειώνουμε με το απολύτως παράνομο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» αφού «το ΣτΕ ήταν πάρα πολύ σαφές ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση αφού δεν υπάρχει καν καθεστώς προσωρινών αδειοδοτήσεων που λειτουργούσε ώς φύλο συκής». Όπως είπε «είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό στην άποψη όλων για την δυνατόν ταχύτερη διαδικασία» και αυτό «ήταν και στην αντίληψη του προεδρείου του ΕΣΡ. Το ταχύτερο δυνατόν είπαν θα υπάρξει η διαδικασία για την διαμόρφωση της προκήρυξης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας». Πάντως, επισήμανε, ότι «υπήρξε ιδιαίτερη πίεση να μας πούν τι σημαίνει αυτό. Δυο τρείς μήνες; Πάντως δεν σημαίνει χρόνια» είπε ο Νίκος Βούτσης.

 

Η ΝΔ

Η ΝΔ κατήγγειλε μέσω των βουλευτών Γιάννη Τραγάκη και Νίκου Δένδια τη σημερινή αναφορά του υπουργού ψηφιακής πολιτικής, Νίκου Παππά, σε ενδεχόμενες «αστικές και ποινικές» ευθύνες των μελών του ΕΣΡ αν δεν εφαρμόσουν το νόμο για το διαγωνισμό. «Η αναφορά αυτή εμφανίζεται ως απειλητική, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά του όμως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρουμάνος ξεκαθάρισε ότι δεν αισθάνεται ούτε ότι απειλείται, ούτε ότι πιέζεται από την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος  σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Όπως με συναίνεση αναδείξαμε το ΕΣΡ με την ίδια συναίνεση πρέπει να το στηρίξουμε να ασκήσει τα καθήκοντα του και πάνω από όλα να έχει οικονομική αυτοτέλεια. Ο τελευταίος που έχει δυνατότητα και δικαιούται να μιλάει για το ΕΣΡ και για ευθύνες είναι ο Υπουργός Ν. Παππάς. Ο άνθρωπος ο οποίος οδήγησε τα θέματα που αφορούν την ενημέρωση εκεί που είναι σήμερα και οδήγησε τη χώρα στη διεθνή της δυσφήμιση με την απόπειρα του να την κάνει  Βόρεια Κορέα. Ο άνθρωπος αυτός αντί να μιλάει για προβλήματα και ευθύνες του ΕΣΡ να κοιτάξει δίπλα στα υπουργικά του έδρανα να δει εκείνον τον Υπουργό που στα όρια της εθνικής μειοδοσίας εδώ και δυο χρόνια δεν πήγαινε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευθεί τους διαύλους, που από τους διαύλους εξαρτάται το τηλεοπτικό σήμα και σε πολύ λίγα χρόνια  θα εξαρτάται το προϊόν που θα είναι στη δυνατότητα και στο σπίτι του κάθε Έλληνα. Αντί να τα κάνουν αυτά να προετοιμάζονται γιατί έρχεται καινούργιο χαστούκι πιο ηχηρό από αυτό που έφαγαν πριν από ένα χρόνο».

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

«Τα πάντα είναι έτοιμα και στη θέση τους για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ξεκινήστε. Δεν μπορούν να υπάρχουν πια δικαιολογίες». Αυτό το μήνυμα – προειδοποίηση έστειλε ο Νίκος Παππάς στα μέλη του ΕΣΡ, το πρωί της Πέμπτης.

Μάλιστα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής προειδοποίησε τα μέλη του ΕΣΡ ότι αν δεν τηρούν τα καθήκοντα τους, τους νόμους και το σύνταγμα, θα έχουν τις σχετικές πειθαρχικές αστικές και ποινικές ευθύνες.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου που έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις με ευθύνη του ΕΣΡ για τον διαγωνισμό αδειοδότησης τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι από πλευράς υπουργείου έχουν παραδοθεί στα μέλη του, τόσο η υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό όσο και η σχετική μελέτη του Οικονομικού πανεπιστημίου για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

SHARE