Νέα “δικαστική” ήττα του Τραμπ στη Χαβάη για τους μετανάστες

Δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε το αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του ΤραμπΟμοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε χθες Τετάρτη το αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες επιφέροντας έτσι ένα ακόμη ταπεινωτικό πλήγμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ καταδίκασε τη δικαστική απόφαση λέγοντας ότι «μας εμφανίζει αδύναμους», την χαρακτήρισε «δικαστική υπέρβαση χωρίς προηγούμενο»και δεσμεύτηκε να την πολεμήσει φτάνοντας, αν χρειαστεί, μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ο νόμος στο Σύνταγμα παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να αναστείλει τη μετανάστευση όταν αυτός κρίνει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Θα νικήσουμε», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Νάσβιλ του Τέξας. Η απόφαση του επαρχιακού δικαστή Ντέρικ Γουάτσον έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Η Πολιτεία της Χαβάης είχε ζητήσει πριν από λίγες μέρες την επείγουσα παρέμβαση του δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα. Αυτή ήταν και η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε κατά του αναθεωρημένου διατάγματος.

Η απόφαση του Γουάτσον εκδόθηκε μια ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.