>Νέα άνοδος στο ΧΑ και στις τράπεζες

>
Μετά την αρχική ευφορία προβληματισμός επικρατεί στην αγορά μετά τις απειλές της Standard and Poor’s ότι αν προχωρήσει το rollover στο ελληνικό χρέος θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε selective default.
Η 5η δόση εγκρίθηκε για την Ελλάδα αναμενόμενη ούτως η άλλως διαδικασία, ωστόσο το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο μοντέλο με βάση το οποίο θα προχωρήσει το rollover στο ελληνικό χρέος και βεβαίως το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα οριστικοποιηθεί μάλλον τον Σεπτέμβριο.

Η ελληνική αγορά τηρεί στάση αναμονής. Πολλοί θεωρούν ότι μετά από μια άνοδο είναι δικαιολογημένη μια κατοχύρωση κερδών αλλά η ουσία είναι ότι η Standard and Poor’s επανέφερε τους δυνητικούς και όχι μόνο θεωρητικούς κινδύνους για την τύχη της χώρας. Η επιλεκτική χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών και κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ή να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να διασωθεί η χώρα.
Στο ΧΑ τηρείται στάση αναμονής και κινείται πέριξ των 1312 μονάδων με άνοδο 0,3%.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα η στάση και συμπεριφορά της μετοχής της ΑΤΕ η οποία κερδίζει 25,83% στα 1,90 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,42 δις ευρώ.
Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά της μετοχής της ΑΤΕ είναι εξόφθαλμη κερδοσκοπία καθώς οι μικρομέτοχοι δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ενώ οι τράπεζες που κάλυψαν την αύξηση μαζί με το δημόσιο έχουν συμφέρον από την άνοδο της μετοχής…
Τα σχέδια για πώληση του 48% δίνουν μια λαβή για άνοδο αλλά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα από το 2012.
Όμως η άνοδος αυτή εγείρει πολλά ερωτηματικά και καταδεικνύει ότι τελικώς σε αυτή την χώρα λίγα μπορούν να αλλάξουν…..
Η Εθνική τράπεζα καταγράφει κέρδη 0,58% στα 5,23 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 5 δις ευρώ.
Η Alpha bank η οποία θα αποφασίσει στις 15 Ιουλίου για την αύξηση κεφαλαίου ενισχύεται 0,5% στα 3,67 ευρώ και αποτίμηση 1,96 δις ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά αλλά η μετοχή της ΑΤΕ ξεχωρίζει λόγω της ακραίας κερδοσκοπίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον εικοσάρη ξεχωρίζει η ΔΕΗ με κέρδη 2,9% στα 10,64 ευρώ ο ΟΤΕ κινείται πτωτικά 1,72% και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,18%.

SHARE