ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η συμφωνία απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές» – Κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις

Η επίτευξη μιας συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές επιλογές», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως μια συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας είναι δυνατή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είπε απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές , προσθέτοντας πως μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι, αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναφορικά με τα εργασιακά, σημείωσε ότι από την πλευρά της Κομισιόν θέλει να δει συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές και τόνισε ότι το σημαντικό είναι το σύστημα να δουλεύει στην πράξη και όχι στα χαρτιά, και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά θέματα.

Όπως είπε, στο δημοσιονομικό η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% το 2016 (μένει να πιστοποιηθεί από την Eurostat στα τέλη του μήνα) και στις διαπραγματεύσεις η συζήτηση έχει επεκταθεί και στο τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε θα λήξει το πρόγραμμα. Θα πρέπει να δούμε για πόσο θα πρέπει να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Χρειάζεται ένας ρεαλιστικός στόχος, σημείωσε, αν θέλουμε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία -Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης- θα συναντηθεί απόψε στις Βρυξέλλες με τον κ. Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέσελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ. Στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί και το ΔΝΤ
SHARE