ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ-ΑΡΘΡΟ: Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση φέρνει αβεβαιότητα – Φεύγουν τα σύννεφα – 200 μέτρα πέρασε ο Α.Τσίπρας

Αποτέλεσμα εικόνας για MOSKOBISI

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, επισημαίνει ότι “όταν οι διαπραγματεύσεις αργούν, διερεύνονται τα αδιέξοδα”, παράλληλα όμως με την παραδοχή ότι «από το καλοκαίρι του 2015, περισσότερα από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της χώρας -κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας»

Ο Μοσκοβισί επισημαίνει ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση προκαλεί αβεβαιότητα κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα. «Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για μία οικονομία και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα» αναφέρει και προσθέτει: «Έχω την αίσθηση ότι διστάζουμε και κάθε φορά που διστάζουμε, τόσο τα πράγματα καθίστανται πιο άσχημα για την χώρα και μάλιστα σε μία στιγμή που η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει».

Κατά την εκτίμησή του το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, δηλαδή εξαπλάσιο από τον στόχο και ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Για χρόνια συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. 
Και είναι πεποίθησή μου ότι κάθε φορά που υπάρχουν χρονοτριβές και καθυστερήσεις στο τέλος πλήττεται η ελληνική οικονομία.
Αντιθέτως όταν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, η ανάπτυξη και η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης αυξάνονται.
Όταν οι διαπραγματεύσεις αργούν, διερεύνονται τα αδιέξοδα.
Η αβεβαιότητα εμποδίζει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, υποθηκεύει τις θετικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στην ελληνική οικονομία ήδη από το 2016.
Με λίγα λόγια, κάθε καθυστέρηση έχει κόστος.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης συνέβαλλαν στην άρση της αβεβαιότητας στο Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου, τουλάχιστον εν μέρει.
Το Eurogroup,  πράγματι κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής για την επίλυση του αδιεξόδου, μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων, μερικές φορές τεταμένων.
Η Ελλάδα θα λάβει μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνίας – αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Αυτή η συμφωνία είναι ισορροπημένη.
Η Ελλάδα συμφώνησε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το 2019 και το 2020 του 1% του ΑΕΠ για κάθε έτος και πρώτα θα επικεντρωθεί στις συντάξεις και τη φορολογία.
Η προσπάθεια αυτή ξεκινάει αμέσως μετά την περίοδο του τέλους του προγράμματος βοήθειας, για να εξασφαλιστεί η συνέχεια της προσπάθειας και η πορεία μείωσης του χρέους.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα λάβει μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνίας – αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι .
Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε δημοσιονομικά περιθώρια… θα διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη μέτρων για την οικονομία και τις κοινωνικές δαπάνες για τον πληθυσμό της.
Οι Έλληνες πρέπει να δουν το φως στην άκρη του μεγάλου τούνελ της λιτότητας στην οποία  και πάλι βρίσκονται  και να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Το βαρύ τίμημα των Ελλήνων πολιτών στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί και να ανταμειφθεί.
Αυτή η συμφωνία είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που καταβάλλονται από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.
 Από το καλοκαίρι του 2015, υπάρχουν πάνω από διακόσια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Αλέξης Τσίπρας για τη μεταρρύθμιση της χώρας – δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τέτοιας κλίμακας μέτρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, όπου ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο μεγάλος.
Και το 2016, το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, έξι φορές υψηλότερο από το στόχο που είχε σχεδιαστεί. 
Η χώρα είναι επίσης σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν πέφτουν από τον ουρανό.
Είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και ήταν εξαιρετικά δύσκολο. 
Ναι λοιπόν, το κύριο βάρος των Ελλήνων πολιτών στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί.
Η επίτευξη συμφωνίας απαιτείται καλή πίστη και ειλικρινή δέσμευση, μια πραγματική δέσμευση για όλους.
Αυτό ήταν το μήνυμά μου σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Περισσότερα,  σχετικά με τις ρυθμίσεις και τις διαδικασίες,  απαιτούνται για μια εποικοδομητική και ισορροπημένη προσέγγιση, με την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι προσπάθειες που έγιναν και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η αδικαιολόγητα διαβρωτική αβεβαιότητα για η χώρα.
Αυτό ισχύει για όλους τους εταίρους της Ελλάδα – τα κράτη μέλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Εμείς τελικά πέτυχαμε – όχι χωρίς δυσκολία, ομολογουμένως.
Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αλλά τα σύννεφα στο δρόμο αρχίζουν να ξεθωριάζουν, τελικά.
Επιτυγχάνοντας μια συμφωνία επί της αρχής, προφανώς δεν είναι ένα τελικό σημείο.
Τα κύρια θέματα που επιλύθηκαν, μένει να το διαμορφωθούν ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA)
Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μια SLA – συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο – είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει με επιτυχία η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης.
Την Παρασκευή 7/4, έγινε ένα σημαντικό βήμα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος. 
 Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αλλά τα σύννεφα στο δρόμο αρχίζουν να ξεθωριάζουν, τελικά. Συνεχίστε τον αγώνα για να καθαρίσουν εντελώς.

SHARE