ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ – ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

 

 Κατρούγκαλος: Τέλος οι επικουρικές συντάξεις - ΒΙΝΤΕΟ

Την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων  προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Παράλληλα διέψευσε τις αναφορές περί επιβολής εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες, επεσήμανε πως δεν πρόκειται να συνδεθεί το εισόδημα με τη σύνταξη και τόνισε πως η εθνική σύνταξη θα μπορούσε να είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή, 390 ευρώ. O υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα προτείνει μία βελτιωμένη έκδοση του σουηδικού ασφαλιστικού μοντέλου στο υπουργικό συμβούλιο. «Το πόρισμα προτείνει το μοντέλο της Σουηδίας.  Βασικό μοντέλο είναι η εθνική σύνταξη, που στη Σουηδία δεν είναι εγγυημένη. Θα προτείνω μία βελτίωση στο υπουργικό συμβούλιο» είπε.

«Η επικουρική είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτούνταν από τις εισφορές εργαζομένων και των εργοδοτών. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης στα ταμεία ήταν από το κράτος και για αυτό τον λόγο εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο μνημόνιο θα οδηγούμασταν σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές» είπε.  “Η δική μου εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο είναι η ενοποίηση όλων των υποχρεώσεων του κράτους σε μία σύνταξη”.

Υποστήριξε πως  η εθνική σύνταξη  θα κοστίζει λιγότερο στο κράτος από την χρηματοδότηση του παρόντος ασφαλιστικού. «Τα ελλείμματά του τα χρηματοδοτούμε με τους φόρους. (…) Μία σύνταξη που θα εγγυάται ότι θα ξεφεύγουν όλοι από την φτώχεια θα απαιτεί το 7% της παροχής των φόρων, την ώρα που για τη χρηματοδότηση του παρόντος συνταξιοδοτικού αφορά το 9%» είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος ώστε να προστατεύει από τη φτώχεια, είπε εξειδικεύοντας την πρότασή του, ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί με τα σημερινά δεδομένα στα 390 ευρώ. «Είναι μία σύνταξη πάνω στην οποία θα χτίζουμε. Κάποιος που δουλεύει 15 χρόνια και μαζεύει μία σύνταξη ύψους 200 – 300 ευρώ, αυτά θα προστίθενται στην εθνική σύνταξη» σημείωσε.

«Θέλουμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει μία εγγυημένη βάση και σε αυτή θα χτίζουμε, πρέπει να συμμαζέψουμε το μαγαζί» υποστήριξε.

Για το ΕΚΑΣ εξάλλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το σώσει και τόνισε πως «προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε στην αντίληψη που έχουμε για τη μεταρρύθμιση μέσω της εθνικής σύνταξης».

Όχι εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επιβολής νέας εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός επεσήμανε πως «είναι μία  απόπειρα των δημοσιογράφων να… μαντέψουν» και συνέχισε: Ξεκαθαρίζω ότι η πρόταση της Επιτροπής Σοφών δεν είναι η πρόταση της κυβέρνησης.  Για κάθε μεταρρύθμιση χρειάζεται το τεχνοκρατικό έναυσμα, κάποιος να προτείνει κάτι, ώστε να ξεκινήσει και η δημόσια συζήτηση. Και οι συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων θα είναι για καθορισμό των γενικών αρχών ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια. «Απορρίπτω κάθε τέτοια συζήτηση» υπογράμμισε, επεσήμανε πως «δεν βασιζόμαστε στο πόρισμα για να καθορίσουμε την πολιτική μας», και ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση βρίσκεται στη φάση της ποσοτικοποίησης.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 3-4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ο  κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή όμως το έλλειμμα στο ασφαλιστικό είναι τεράστιο. Είναι 3% με 4% του ΑΕΠ».«Αριστερή πολιτική είναι να μαζεύεις τα ελλείμματα, όχι γιατί το λέει το μνημόνιο. Εμείς θέλουμε ένα σύστημα κοινωνικά δίκαιο» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.Τόνισε παράλληλα πως ήταν θέση της κυβέρνησης η εκπόνηση νέου ασφαλιστικού συστήματος, παραδεχόμενος σε αυτό το πλαίσιο πως οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο «θα κατέληγαν εκ των πραγμάτων σε νέες οριζόντιες περικοπές, άρα δεν θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική».

«Για αυτό όταν είχα διαπραγματευτεί με τους θεσμούς επεσήμανα πως αντί για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή τον ασφαλιστικό νόμο του 2010, θα μπορούσαμε να εισάγουμε μία μεταρρύθμιση ως γενικό ισοδύναμο» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Shortlink:

X Αν θέλετε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook