ΜΕΤΚΑ: Στρατηγική κίνηση στη Γκάνα – Αναλαμβάνει έργο 350 εκατ. ευρώ

Η METKA ανακοινώνει την ανάληψη του πρώτου σημαντικού της έργου στην Υποσαχάρια Αφρική: η εταιρεία Power Projects Sanayi İnşaat Ticaret Limited Şirketi (Power Projects Limited), 100% θυγατρική της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ 0,00%, υπέγραψε σημαντική σύμβαση για την Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 250 MW στην Γκάνα με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης (fast-track), καθώς και για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της Λειτουργίας και Συντήρησης του Σταθμού.Το πενταετούς διάρκειας έργο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το μοντέλο Κατασκευής, Ιδιοκτησίας, Εκμετάλλευσης και Μεταβίβασης (Build, Own, Operate and Transfer – BOOT).

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη με την κυβέρνηση της Γκάνα και την εταιρείαAmeri Energy, εταίρο της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ 0,00% στη συμφωνία και επενδυτικό βραχίονα του ενεργειακού κλάδου της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητος Σεΐχη Ahmed Bin Dalmook Al Maktoum μέλους της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος του επείγοντος σχεδίου της Κυβέρνησης της Γκάνα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων ηλεκτροδότησης στη χώρα και αποτελεί το πρώτο έργο EPC + O&M της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ 0,00% στην αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Η υλοποίηση του έργου κατέστη εφικτή με την ενεργό υποστήριξη της αμερικανικής General Electric.

Αποτελείται από δέκα νέες κινητές αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας TM2500+ της General Electric, σε συνδυασμό με τα δοκιμασμένα βοηθητικά συστήματα (balance of plant) της εταιρίας, που λειτουργούν ήδη με επιτυχία σε σαράντα παρόμοιες κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες η εταιρεία έχει υλοποιήσει διεθνώς με τη μέθοδο της ταχείας εκτέλεσης (fast-track), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με την ανάθεση της νέας αυτής σύμβασης, η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ 0,00% προσθέτει στο τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της τη συμμετοχή της στο έργο, η οποία υπερβαίνει τα 350 εκ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ, παράλληλα, σημειώνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου για την αξιοποίηση της επιτυχημένης επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις περιοχές της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, καθώς και για να καταστεί κορυφαίος παίκτης και στην ενεργειακή αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

Για να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευσή της αυτή, η εταιρία εγκαινίασε ένα νέο περιφερειακό γραφείο στην Άκκρα της Γκάνα, με σκοπό να παράσχει υποστήριξη στα έργα της εταιρείας στη χώρα και να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Αφρικής, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στρατηγική κίνηση για ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ 0,00% και Όμιλο

H κίνηση της ΜΕΤΚΑ στην περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής, έχει σαφή στρατηγικά χαρακτηριστικά, τόσο για την ίδια, όσο και για τον Όμιλο.

Η εταιρεία, κατανοώντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς, συνεχίζει την επιχειρησιακή της πορεία στο εξωτερικό, προσηλωμένη στο στόχο της για την ενδυνάμωση της παρουσίας της σε περιοχές με μεγάλες ευκαιρίες και συγχρόνως ενεργειακές ανάγκες. Έχοντας μελετήσει την τοπική αγορά της Αφρικής και τις πάρα πολύ υψηλές ανάγκες για ενεργειακή κάλυψη, η ΜΕΤΚΑ προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες Σχεδιασμού, Προμήθειας, Κατασκευής (EPC) μαζί με υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης (O&M) ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκάνα είναι από τις χώρες της Αφρικής με τεράστια ελλείμματα σε ηλεκτρική ισχύ, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική της ανάπτυξη.

Έτσι, το έργο που αναλαμβάνει να εκτελέσει η ΜΕΤΚΑ  στην Γκάνα, θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, στο πλαίσιο της στρατηγικής φιλοσοφίας του Ομίλου Μυτιληναίος για συνεχή επιχειρηματική εξέλιξη, η ΜΕΤΚΑ αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται επιτυχημένα σε νέες διεθνείς αγορές με «όπλα» την ικανότητα της για ευελιξία, το επιτυχημένο track, record, τις δυνατές συμμαχίες -συνεργασίες, την αξιοπιστία και τον υγιή ισολογισμό της

SHARE