Μεταρρυθμιστική αδυναμία στην Υγεία

O πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνεχίζοντας την προεκλογική περιοδεία του, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου έγινε δέκτης παραπόνων για τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, το ΙΚΑ, το ΠΕΔΥ και τον ΕΟΠΥΥ της Κέρκυρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι για να έρθει η ελπίδα χρειάζεται χρόνος.
Ο τομέας της Υγείας τα χρόνια της κρίσης έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση, όπως υπενθύμισαν και οι εκεί επιστήμονες της υγείας στον πρώην υπουργό, καθώς η δημόσια δαπάνη υγείας έχει συρρικνωθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Έθεσαν, μάλιστα, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή προ των ευθυνών του, επισημαίνοντας το πλήθος των πολυαναμενόμενων μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν δρομολογηθεί, αν και ορισμένες περιλαμβάνονται και στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όπως η δημιουργία ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, οι ηλεκτρονικοί φάκελοι των ασθενών, η επιβολή συστηματικών ελέγχων στα οικονομικά των νοσοκομείων για την αποφυγή σπατάλης των ελάχιστων διαθέσιμων πόρων κ.α. Ιατρικοί κύκλοι προτάσσουν επιτακτικά τα τελευταία χρόνια την ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένης πολιτικής για την υγεία στη βάση υγειονομικών προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, ώστε τα ελάχιστα διαθέσιμα κονδύλια να πιάνουν τόπο, θέση στην οποία έχει προσχωρήσει και ο πρώην υπουργός, χωρίς όμως να την κάνει πράξη κατά τη θητεία του.
Προαπαιτούμενο η διοικητική αποτελεσματικότητα
Σημειώνεται ότι η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, η οποία θα μείωνε τις τιμές προς όφελος ασθενών και ΕΟΠΥΥ που τα αποζημιώνει και ήταν προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου δεν κατόρθωσε να εκδοθεί επί Κουρουμπλή, αλλά επί του υπηρεσιακού υπουργού Αθανάσιου Δημόπουλου. Ο ιατρός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανταποκρίθηκε άμεσα στο νέο ρόλο του, φέρνοντας στην Αριστοτέλους έναν αέρα αποτελεσματικότητας.
Ζητούμενο η καινοτόμος ιατρική τεχνολογία
Επιπλέον, η ιατρική κοινότητα δεν κρύβει τη δυσφορία της για τη συνεχιζόμενη αδυναμία εισαγωγής νέων καινοτόμων και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, με συνέπεια οι ασθενείς στην Ελλάδα να μην επωφελούνται από την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ασθένειες, όπως νεοπλασίες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α. Οι ιατρικοί σύλλογοι είναι κατηγορηματικοί, απορρίπτοντας το όποιο επιχείρημα στηρίζεται στο κόστος των φαρμάκων και την έλλειψη πόρων, υποστηρίζοντας ότι η ιατρική τεχνολογία συνεπάγεται εν τέλει μείωση της συνολικής δαπάνης, καθώς καταπολεμά την πολυφαρμακία, μειώνει την ανάγκη και το χρόνο νοσηλείας, θεραπεύοντας αποτελεσματικότερα τον ασθενή. 
SHARE