Μέρκελ: Έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

MerkelReuters_3084256bΤην ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό εξέφρασε στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα.

Ενημερώνοντας το γερμανικό κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το προσφυγικό ως παγκόσμιο ζήτημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Τόσο σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που ζητούν προστασία όσο και τα αίτια που οδηγούν ανθρώπους σε φυγή. Η καγκελάριος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως μια “κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και ηθική δοκιμασία”, στην οποία θα πρέπει να αντεπεξέλθει η ΕΕ. Σε αυτό το σημείο μίλησε για την τήρηση ελάχιστων προδιαγραφών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η φροντίδα και η στέγαση των προσφύγων, αλλά και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όπως τόνισε, η κ. Μέρκελ, φωτογραφίζοντας και την Ελλάδα, τα στάνταρντ αυτά δεν τηρούνται απ’ όλους.

Ενώ χαιρέτησε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής για την ταυτοποίηση και την κατανομή των προσφύγων στην Ιταλία και την Ελλάδα, και “αν χρειαστεί” στη Βουλγαρία, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η λειτουργία των κέντρων έως το Νοέμβριο αποτελεί “φιλόδοξο” στόχο. Για την κατανομή πάντως των προσφύγων θα πρέπει, κατά την άποψη της, να βρεθεί μια “μόνιμη διαδικασία”. Ας σημειωθεί τέλος, ότι σήμερα το απόγευμα η κ. Μέρκελ συναντάται με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων με θέμα το προσφυγικό. Στην κορυφή της ατζέντας είναι η οικονομική ενίσχυση των κρατιδίων και προπαντός των δήμων, που είναι και οι κύριοι αρμόδιοι για τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία. Ο αριθμός των προσφύγων που έχουν έρθει από τις αρχές του χρόνου στη χώρα ανέρχεται στις 500.000 και πιθανώς ως το τέλος του έτους να ξεπεράσουν τις 800.000.

Απαιτούνται συνομιλίες “και με τον Άσαντ”

Αίσθηση έχει προκαλέσει προηγούμενη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ προς τους δημοσιογράφους, τα ξημερώματα μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Εκεί η καγκελάριος ανέφερε πως για την πλήρη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται η καταπολέμηση των αιτίων της – και τα βασικότερα είναι ο συριακός εμφύλιος αλλά και η κρίση στη Λιβύη. “Απαιτούνται συνομιλίες με πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και με τον Άσαντ”, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE