Μάχες εξουσίας στα κανάλια – Οι κινήσεις-συμμαχίες των μιντιαρχών – Ο ρόλος των τραπεζών

Στη Βουλή η τροπολογία για τις 4 άδειες με διαδικασίες «fast track» - Αντιδράσεις από τα κανάλια
Ένα Survivor εξουσίας εξελίσσεται εδώ και εβδομάδες στον χώρο των ΜΜΕ, το οποίο έχει επιχειρηματικό και ταυτοχρόνως πολιτικό χαρακτήρα, αφού όλοι οι παίκτες στο βάθος του ορίζοντα, εκτός από την αναδιάταξη στον μιντιακό χώρο, βλέπουν και τις εκλογές.
Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια έφερε την πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και σταδιακά μεταβάλλει πλήρως και τον μιντιακό χάρτη της χώρας. Ισχυροί παίκτες, όπως ο Σταύρος Ψυχάρης, απήλθαν από το προσκήνιο, η οικογένεια Μπόμπολα δοκιμάζεται σκληρά, ενώ νέοι ενδιαφερόμενοι, με κυρίαρχους τον πανίσχυρο στο ποδόσφαιρο Ευάγγελο Μαρινάκη και τον ανερχόμενο επίσης στον ποδοσφαιρικό χώρο Ιβάν Σαββίδη, επιχειρούν να εγκατασταθούν στο επίκεντρο του μιντιακού χώρου.
Από κοντά ο ήδη πολύ ισχυρός στα ΜΜΕ και εμπλεκόμενος επίσης με το ποδόσφαιρο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος διεκδικεί την ενίσχυση του ρόλου του.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς από την πλευρά του – εν μέσω ενός σίριαλ διαπραγμάτευσης με τους Τσέχους μεγαλομετόχους του ΟΠΑΠ – διεκδικεί να σταθεροποιήσει την παρουσία του Alpha στην κινούμενη μιντιακή άμμο. Η οριστική κατάληξη της διαπραγμάτευσης ενδέχεται να προκύψει ακόμη και έως το τέλος του έτους. Ο έμπειρος επιχειρηματίας, αναδιατάσσοντας πλήρως τη διοίκηση του τηλεοπτικού Alpha, επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Από την παραδοσιακή φουρνιά η οικογένεια Βαρδινογιάννη κινείται διακριτικά. Η στάση της θα αποτελέσει τον αποφασιστικό παράγοντα για τη μοίρα του Mega, που εξακολουθεί να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αλλά και για την ευόδωση των φιλοδοξιών άλλων επιχειρηματικών παραγόντων.
Στην αφετηρία όμως στέκεται και ο πολιτικός κόσμος, αφού από τη μιντιακή αναδιάταξη ενδεχομένως θα κριθούν η επιρροή και η αντιμετώπιση που θα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα από τα ΜΜΕ στην αργόσυρτη και βασανιστική πορεία προς τις επόμενες εκλογές. Συνεπώς Τσίπρας και Μητσοτάκης παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στον χώρο αυτόν και εν πολλοίς χαράσσουν τη στρατηγική τους με βάση τις εξελίξεις στο μιντιακό τοπίο.
Η έντονη πολιτική οξύτητα των τελευταίων μηνών δεν είναι άσχετη, ενώ η κυβέρνηση διατυπώνει εμμέσως και τη δυσφορία της για την καθυστέρηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, ώστε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η ακρόαση του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής σήμερα αναμένεται να δώσει και κάποιες πρώτες σαφείς απαντήσεις για την πορεία στο πεδίο αυτό.
Πίσω και πέρα από τις άδειες, όμως, τα τρία κύρια μέτωπα αυτού του ιδιότυπου Survivor είναι τρία δυνατά μαγαζιά, κέντρα πολιτικής επιρροής των τελευταίων 20 χρόνων: ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ο Πήγασος του ομίλου Μπόμπολα και το Mega. Ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις και τα στοιχήματα όπως διαμορφώνονται μέχρι σήμερα σε αυτά τα τρία μιντιακά μέτωπα.
Οι μνηστήρες για τον ΔΟΛ
Στον αγώνα δρόμου για την απόκτηση των ΜΜΕ του ομίλου, τα οποία έχουν διαχωριστεί από την ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον έως τώρα – ζητώντας κωδικό πρόσβασης στη 1.300 σελίδων προκήρυξη – επτά επιχειρηματίες, στους οποίους περιλαμβάνονται μετά βεβαιότητος οι εξής πέντε:
Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ιβάν Σαββίδης.
Φώτης Μπόμπολας.
Τάσος Καραμήτσος («Πρώτο Θέμα»).
Γιάννης Φιλιππάκης («Δημοκρατία» κ.λπ.).
Πόσοι και ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στην κούρσα και θα διεκδικήσουν με σοβαρές πιθανότητες τους δημοσιογραφικούς τίτλους του ΔΟΛ και το πακέτο μετοχών (23%) του Mega θα κριθεί από το τελικό τίμημα, το οποίο εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να είναι… εξευτελιστικό – παράγοντες της αγοράς το προσδιορίζουν μεταξύ 15 και 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρέπει να προσθέσουμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ θα είναι απαλλαγμένος από δάνεια, αφού η διαδικασία αποτελεί εκκαθάριση.
Ένα τίμημα αυτού του επιπέδου, αν και μπορεί σε πολλούς να φαίνεται μικρό συγκριτικά με τα θηριώδη ποσά που προσφέρθηκαν για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας, δεν είναι αμελητέο, αφού σε αυτό εν συνεχεία θα προστεθεί και το ποσό που θα απαιτηθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Mega.
Εδώ να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται να έχουμε παρατράγουδα τύπου… «βοσκοτοπίων», αφού οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα καταθέσουν το τίμημα της προσφοράς τους μόνο με μετρητά ή εγγυητικές επιστολές.
Μια άλλη παράμετρος της προκήρυξης του διαγωνισμού είναι ότι νομικά ο υπερθεματιστής δεν είναι υποχρεωμένος να πάρει και τους εργαζόμενους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 400 (εκ των οποίων οι 50 έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να αποζημιωθούν και να φύγουν). Ωστόσο, επειδή μιλάμε για εκδοτικά «μαγαζιά», το πιθανότερο είναι ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα παραμείνει. Δηλαδή ο νέος ιδιοκτήτης θα θελήσει να κρατήσει «υπογραφές» δημοσιογράφων, αν και η διαρροή των τελευταίων μηνών είναι μεγάλη.
Επιπλέον να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ από τη μια πλευρά η κυβέρνηση ήδη αγωνιά για την τύχη που θα έχουν οι προσφορές επιχειρηματιών για τους οποίους ενδιαφέρεται, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον – αν δεν έχουν ήδη εκδηλώσει – και επιχειρηματίες που βρίσκονται πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πιο περίπλοκο πρόβλημα είναι πώς θα μπουν ως επενδυτές στον ΔΟΛ επιχειρηματίες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με εμφανή την έλλειψη ρευστότητας, όπως οι Μπόμπολας και Φιλιππάκης, τα «μαγαζιά» των οποίων βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις λόγω των δυσκολιών στην καταβολή δεδουλευμένων τους τελευταίους μήνες.
Εν αναμονή στο Mega
Το παιχνίδι στο Mega είναι ακόμη πιο ρευστό, αφού εκεί ο κυρίαρχος παίκτης είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη με ποσοστό 35%, όμως το 20% του ΔΟΛ και το 32% του Πήγασου θα καθορίσουν πολλά για τις εξελίξεις στο κανάλι, ανάλογα και με το ποιοι θα αποκτήσουν τα ποσοστά που κατέχουν οι δύο εκδοτικοί όμιλοι.
Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι – χάρη στην προσωρινή μη εξυπηρέτηση των δανείων του Mega – στο ταμείο βρίσκονται περίπου 30 εκατ. ευρώ, αλλά οι υποχρεώσεις του καναλιού έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 35 εκατ.
Συνεπώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μονόδρομος και ταυτοχρόνως θα κρίνει την τελική μετοχική σύνθεση, ανάλογα με τις διαθέσεις που θα επιδείξουν οι τελικοί ιδιοκτήτες του ΔΟΛ και του Πήγασου, αλλά κυρίως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία αναμένεται να αποφασίσει οριστικά για τις κινήσεις της ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στους δύο εκδοτικούς ομίλους και μετόχους του Mega. Στην πραγματικότητα η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα κληθεί να αποφασίσει:
Αν επιθυμεί τη σύμπραξη με Σαββίδη, Μαρινάκη ή όποιον άλλο προκύψει ως δυνητικός συνεταίρος. Ας σημειωθεί πάντως ότι, ήδη από την εποχή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έως σήμερα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει συνομιλήσει και με τον Ιβάν Σαββίδη και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την προοπτική του μιντιακού τοπίου και ειδικότερα για το μέλλον των εκδοτικών ομίλων που έχουν ποσοστά του Mega.
Αν θα μετάσχει στην ΑΜΚ για να διατηρήσει το σημερινό ισχυρό ποσοστό.
Αν θα κινηθεί ώστε να διατηρήσει όχι μόνο τον μετοχικό έλεγχο, αλλά επιπλέον το οικονομικό μάνατζμεντ, ώστε να αποφευχθούν αδιαφανείς χειρισμοί που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, αλλά και το δημοσιογραφικό μάνατζμεντ, ώστε να αποφευχθούν οι κραυγαλέες ανισορροπίες και οι μονομέρειες που παρατηρήθηκαν επί πολλά χρόνια στο πάλαι ποτέ πανίσχυρο κανάλι.
Αυτή την ώρα πάντως οι Γιάννης και Γιώργος Βαρδινογιάννης διαχειρίζονται την κατάσταση στο Mega με το βλέμμα όχι μόνο στη διαγωνιστική διαδικασία του ΔΟΛ και τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Πήγασου, αλλά και στις εκκρεμείς διαδικασίες για την αδειοδότηση των καναλιών. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αναμένεται πάντως να έχει τον τελικό λόγο, ενώ προς το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί και η έκθεση της εταιρείας Grant Thornton για το κανάλι, η οποία θα προσφέρει νέο… υλικό για σκέψη.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Grand Thornton έχει αναλάβει να καταθέσει έως τις 15 Μαΐου συγκεκριμένη πρόταση άρσης του αδιεξόδου. Θα αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την επιχειρηματική προοπτική του Mega και θα περιλαμβάνει πρόταση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα μπορέσουν να μπουν οι νέοι επενδυτές. Το σχέδιο, που τελεί υπό την έγκριση των τραπεζών, φέρεται να έχει την αποδοχή του Ομίλου Βαρδινογιάννη και του Ιβάν
Εκκρεμής ο Πήγασος λόγω δανείων και… Σαββίδη
Η απεργία των εργαζομένων, η οποία λήγει Παρασκευή πρωί, οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και η αποστασιοποίηση του Γιώργου Μπόμπολα από τους χειρισμούς του Φώτη Μπόμπολα συνθέτουν το σκηνικό αβεβαιότητας που επικρατεί στον εκδοτικό όμιλο του Πήγασου, ο οποίος δεν έχει, επιπλέον, ωφεληθεί κυκλοφοριακά από την πολιτική στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυκλοφορία της ναυαρχίδας του ομίλου, του «Έθνους», κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Την αβεβαιότητα αυτή επιτείνει το διαρκές «πηγαινέλα» του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μετεωρίζεται μεταξύ του Πήγασου και του ΔΟΛ και ταυτοχρόνως διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για μια τεράστια μείωση των χρεών του ομίλου προς αυτές, τα οποία αποτελούν τη σοβαρότερη νάρκη για το μέλλον του.
Μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο ενός θηριώδους «κουρέματος» των δανείων κρίνεται ότι κινείται στη σφαίρα του απίθανου, συνεπώς το πραγματικό τίμημα της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου ή του συνόλου των μετοχών ανεβαίνει στα ύψη. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν είναι αδικαιολόγητη η αίσθηση που επικρατεί ότι ο Σαββίδης ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον ΔΟΛ και δευτερευόντως για τον Πήγασο.
Εξ άλλου ακόμη εκκρεμούν οι τελικοί όροι που θα διέπουν το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για τις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος» των «κόκκινων» δανείων μεγάλου ύψους. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές σε αυτό το κορυφαίο θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι από το είδος της ρύθμισης αυτής θα εξαρτηθεί το μέλλον και του Πήγασου.
Έως την οριστική διευθέτηση, λοιπόν, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την τύχη του. Είναι όμως βέβαιο ότι, αν ο Μπόμπολας δεν εξασφαλίσει ένα γενναίο «κούρεμα» δανείων και ναυαγήσει η προσπάθεια πώλησης του ομίλου, τότε ο Πήγασος είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει την πορεία του ΔΟΛ, με όσα αυτό θα σημαίνει για το μιντιακό τοπίο, για το Mega και για τους εργαζόμενους του Πήγασου.
Επιθετικά κινείται ο Αλαφούζος
Την αναδιάταξη του μιντιακού χάρτη παρακολουθεί στενά ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος βλέπει τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ύστερα από χρόνια ελλειμματικής απόδοσης, να κερδίζει τις τηλεοπτικές εντυπώσεις κυρίως μέσα από το ψυχαγωγικό του πρόγραμμα. Στο πεδίο αυτό φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους ανταγωνιστές του και πιο πολύ από όλους τον Alpha του Κοντομηνά, ο οποίος πληρώνει την αμηχανία από την έλλειψη άδειας στην αρχή της τηλεοπτικής σεζόν.
Ο Αλαφούζος, έχοντας μπει με φούρια στην ψυχαγωγία, αγωνιά κυρίως για μια ολική επαναφορά του Mega, που έχει παράδοση επιτυχιών στις σειρές μυθοπλασίας και στην κάλυψη μεγάλων δημοσιογραφικών γεγονότων. Αυτό που δεν κρύβεται από τον τρόπο κάλυψης των μιντιακών εξελίξεων είναι η συνεχής όχλησή του από την προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να «εισβάλει» στον χώρο, αλλά και του Ευάγγελου Μαρινάκη να επεκταθεί.
Ταυτόχρονα με την προσπάθεια αποδόμησης του επιχειρηματικού προφίλ και των δύο, εξακολουθεί να σχεδιάζει στο παρασκήνιο τη λειτουργία ενός θεματικού καναλιού. Οι πληροφορίες θέλουν ένα δεύτερο κανάλι, τον ΣΚΑΪ 24, που θα είναι αμιγώς ενημερωτικό, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα εκπέμπει μέσω διαδικτύου και θα διεκδικήσει άδεια τοπικής ή θεματικής εμβέλειας. Πολλοί επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να μετατραπεί ο τοπικός Action 24 του Διονύση Παναγιωτάκη σε ΣΚΑΪ 24.
Οι φήμες φούντωσαν μετά και την κίνηση του ΣΚΑΪ να μεταφέρει την κάλυψη της εκλογής Μακρόν την περασμένη Κυριακή στο Action 24 προκειμένου να μην διακόψει τη μετάδοση του Survivor και δυσαρεστήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές που παρακολουθούν το ριάλιτι επιβίωσης.
ΠΗΓΗ: www.topontiki.gr