Λαυρεντιάδης: Επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις

Σκοπιμότητες και συμφέροντα εντοπίζει σε ανακοίνωσή του ο Λ. Λαυρεντιάδης πίσω από την υπόθεση της υπεξαίρεσης €51 εκατ. από την Proton Bank. Στην ανακοίνωσή του ο Λ. Λαυρεντιάδης κάνει λόγο για συμφέροντα που επιδιώκουν να εξέγξουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα του sofokleoysin.gr για πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων με φόντο τις αποκρατικοποιιήσεις και τις εξελίξεις στις τράπεζες. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και επισημαίνει ότι θα σταθεί ενεργητικά στην έρευνα προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η αλήθεια.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Λαυρεντιάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα».

Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για το “ξέπλυμα χρήματος” αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης εξέδωσε την Τετάρτη 27/7 απόφαση, από την οποία προκύπτει ότι ερευνάται σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται μέλη της διοίκησης της Proton Bank.
Ενώ η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις αποκρατικοποιήσεις οι αναταρραχές μεταφέρονται πλέον στο επιχειρηματικό στερέωμα. Μετά το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια και την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη τώρα η “Ελευθεροτυπία” αποκαλύπτει πως αποφαίστηκε το πάγωμα των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη, λόγω έρευνας υπόθεσης υπεξαίρεσης €51 εκατ. από την Proton Bank. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν ξανά σενάρια για εξαγορά-διάσωση της Proton από την Attica Bank.
Στο κείμενο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Ελευθεροτυπίας επισημαίνεται ότι “Το σοκαριστικό είναι ότι στην ίδια απόφαση που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γράφεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».”
Εκτός από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων, καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τους ίδιους.
Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει ώς και τα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος-, ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκταση της διαφθοράς κ.ά.

SHARE