ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Μήνυμα στον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος – Χωρίς βιωσιμότητα δεν μπαίνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Μόνο με βιώσιμο χρέος μπαίνουμε στο πρόγραμμα

Το ΔΝΤ δεν θα αποδεχθεί παράλογες προβλέψεις και αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο με βάση τους κανόνες του, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε τρεις δημοσιογράφους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (LENA) και δημοσιεύεται σήμερα στις ευρωπαϊκές εφημερίδες Le Figaro, La Repubblica και Le Soir.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει σημειωθεί πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών Ευρώπης – ΔΝΤ για το μεσοπρόθεσμο στόχο για το πλεόνασμα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι για το βραχυπρόθεσμο, όπως και για το μεσοπρόθεσμο στόχο, ο οποίος θα καθορίσει και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι δύο πλευρές «πρέπει να συγκλίνουν όσο περισσότερο γίνεται».

Για να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ ένα νέο πρόγραμμα, όπως επιμένει η Γερμανία ότι θα πρέπει να γίνει, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή του Ταμείου -αν υπάρξει- θα βασισθεί τόσο στο δημοσιονομικό μονοπάτι, όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που το ίδιο το ΔΝΤ θα κάνει».

Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι το Ταμείο, μετά και τη συμφωνία για νέα μέτρα από την Ελλάδα, με στόχο εξοικονόμησης 2% του ΑΕΠ τη διετία 2019-2020, θα άλλαζε και τις εκτιμήσεις του για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, ώστε να συγκλίνει προς το 3,5% που θέλει η Γερμανία, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι «ένα πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι λογικό, με δεδομένα τα όσα έχει περάσει η οικονομία και τις δυνατότητες των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις».

Στέλνοντας ένα αρκετά σαφές μήνυμα στο Βερολίνο, μάλιστα, προσθέτει ότι «αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα χρειασθεί να λάβουμε υπόψη τις απόψεις τους. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να οικοδομήσουμε ένα αβάσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο».

“Βιώσιμο χρέος με κανόνες ΔΝΤ”

Στο κρίσιμο ερώτημα «χωρίς μια προκαταβολική αναδιάρθρωση του χρέους, το Ταμείο δεν θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα;»,  η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι «εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει φθάσει πολύ κοντά στην κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων, ενώ έχουν να κάνουν ακόμη πολλά οι Ευρωπαίοι δανειστές, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Υπήρξε καθυστέρηση, αναφέρει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, «επειδή θέλουμε το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πόδια. Χρειαζόμαστε στιβαρές μεταρρυθμίσεις και είμαστε πολύ κοντά σε αυτές. Η ομάδα μας επιστρέφει στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί, να ρυθμίσει λεπτομέρειες και να βάλει τα πράγματα σε χαρτί, με τρόπο ώστε να υπάρχει μια δεσμευτική συμφωνία για όλους. Χρειαζόμαστε, όμως, και χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο και η συζήτηση για αυτό το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί».

SHARE