Κ. Μητσοτάκης: Βατερλώ της κυβέρνησης η συμφωνία της Μάλτας

Mε επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοτάκης, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.

«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλώ μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

Ακολούθως έκανε τρεις επισημάνσεις:

-τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

-η καθυστέρηση έχει κόστος για την οικονομία και την κοινωνία

-η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς κάτι χειροπιαστό στο χρέος.

Είπε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε κόστος 12 δισ για την Οικονομία.

Δεχτήκατε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος και με καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση. Συνομολογήσατε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα γλιτώσετε τις εκλογές, συμπλήρωσε.

Οπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να γυρίσει η χώρα πολιτική σελίδα. «Δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε, κάθε λεπτό που μένετε στην εξουσία είναι ένα χαμένο λεπτό».

Τα συμφωνηθέντα μέτρα είναι 3,6 δισ. και προστίθενται στα 9 δισ. ευρώ που πήρε ήδη η κυβέρνηση. «Φτάσατε στα 12 δισ. ευρώ, χωρίς καμία ντροπή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συμφωνήσατε αφορολόγητο και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, συνέχισε ο αρχηγός της ΝΔ. Πολίτης με 8.000 εισόδημα θα πληρώνει 450 ευρώ φόρο το 2019, όταν σήμερα δεν πλήρωνε τίποτα. Ενας συνταξιούχος θα χάσει τη 12η σύνταξη, εκεί που τάζατε 13η σύνταξη, τόνισε.

Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση δέχτηκε πώληση μονάδων της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 40% της επιχείρησης. Αποδεχτήκατε το μοντέλο της «μικρής ΔΕH», αφού επί δύο χρόνια απαξιώσατε την επιχείρηση. Η μετοχή είχε τιμή 12 ευρώ και τώρα 2,9 ευρώ.

Είναι αγωνιώδης η προσπάθεια να παρουσιαστεί το πακέτο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο, το τίμημα θα ήταν πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ για τους πολίτες; αναρωτήθηκε.

Οι δανειστές κλείνουν το μάτι στην υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας, για να χρηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό του κράτος, τόνισε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση φέρεται να εκχώρησε στο ΔΝΤ τον έλεγχο των δημοσιονομικών.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο. Δεν μπορείτε να δώσετε άρτο και δίνετε θεάματα, κατήγγειλε.

Όπως είπε, η υγεία σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν. Η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις εξεταστικές, τόνισε. Θα υπογράψουμε και εμείς αν βάλετε το 1996 και την τελευταία διετία.

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έβαλε το 1996 στην περίοδο που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί γενικός γραμματέας τότε ήταν ο νυν υπουργός κος Π. Κουρουμπλής.

Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλες τις προτάσεις που είχαν γίνει για τη μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας και επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί δεν υπέβαλε δελτίο τιμών φαρμάκων για το 2015.

SHARE