Κώστας Στούπας: Ο Αλέξης σε ρόλο Ανδρέα…

1) Ο Αλέξης σε ρόλο Ανδρέα…

Το πρόγραμμα της επελαύνουσας και κυβερνώσας πλέον αριστεράς σε γενικές γραμμές συνίσταται στην παραμονή στο ευρώ, αλλά με απόρριψη του μνημονίου.

Κι όμως ο μεγάλος νικητής των προχθεσινών εκλογών Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με εκ των προτέρων συμβιβασμένο αστό πολιτικό μπροστά στο πρόγραμμα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981.

Τότε που το κίνημα της αλλαγής που σφράγισε την μεταπολίτευση κέρδισε τις εκλογές, με βασικά συνθήματα έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και την κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, δεν λέει τίποτα για το ΝΑΤΟ και μιλά για την κρατικοποίηση των τραπεζών που έτσι και αλλιώς αποτελούν άδεια «κουφάρια» χωρίς την ανακεφαλαίωση.

Στον Ανδρέα Παπανδρέου πήρε δυο-τρια χρόνια μέχρι να διαγράψει στρατιές σκληροπυρηνικών εντός του ΠΑΣΟΚ και να μεταστρέψει πλήρως τις θέσεις σε σχέση με ΕΟΚ και ΝΑΤΟ.

Κρατικοποίησε μόνο κάποιες χρεοκοπημένες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες με ανακούφιση παρέδωσαν τα κλειδιά. Οι περισσότερες αφού χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για μια δεκαετία περίπου, στο τέλος έβαλαν λουκέτο.

Στην πενταετία η χώρα ήταν στο παραπέντε της χρεοκοπίας και μετά τις εκλογές του 1985 χρειάστηκε να επιστρατεύσει τον κ. Σημίτη με το επιτελείο του να τους αναθέσει εν λευκώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να αποφύγει την κατάρρευση…

Το Μάρτιο του 1985 διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας ήταν ο Δ. Χαλικιάς όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν συναλλαγματική διαθέσιμα 265 εκατ. δολαρίων, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες εισαγωγών της χώρας για 20 μέρες…

Τα ερωτήματα είναι δυο πλέον.

Ο κ. Τσίπρας έχει το ένα τρίτο του 48% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1981 και τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε χρεοκοπία και διεθνή επιτροπεία.

Φαίνεται πως η ιστορία έχει ειρωνική διάθεση. Κλείνει την μεταπολίτευση με ανάλογο τρόπο που την ξεκίνησε. Με την ανάδειξη ισχυρού πολιτικού ρεύματος και την μετατόπιση του εκκρεμούς αριστερότερα.

Μένει να δούμε αν η επανάληψη της ιστορίας θα μοιάζει με φάρσα ή τραγωδία…

2) Τα νέα χαμηλά είναι πιθανά…

Η αγορά χθες έδειξε πως κατελήφθη εκ απήνης σε σχέση με το αδιέξοδο της κάλπης.

Το λογαριασμό φυσικά κλήθηκαν να πληρώσουν οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η μετεκλογική αβεβαιότητα αναβάλει το σχέδιο ανακεφαλαίωσης.

Πριν τις εκλογές δεν είχε παρατηρηθεί ενθουσιασμός για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαίωση. Μετά τις εκλογές το εγχείρημα γίνεται από δυσκολότερο μέχρι ακατόρθωτο.

Μοιραία η αγορά κατέρρευσε…

Η αδυναμία ανακεφαλαίωσης των τραπεζών συμβάλει στην αδυναμία ανάσχεσης της ύφεσης στην πραγματική οικονομία, η οποία συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των ανέργων.

3) Οι επιπτώσεις της στάσης πληρωμών…

Αγαπητέ Κώστα,
Κατά τη γνώμη σου είναι πιθανό να έχουμε στάση πληρωμών και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία εντός του καλοκαιριού. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει εκτός ευρώ και επιπτώσεις στις καταθέσεις;

Τι θα σήμαινε για το χρηματιστήριο το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Ιούνιο και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Φιλικά
Κ. Α.

Απάντηση: Φυσικά και είναι πιθανό. Το μνημόνιο και η δανειακή συμφωνία που αποτελούν επί της ουσίας τα εργαλεία μιας ελεγχόμενη χρεοκοπίας, αμφισβητούνται πλέον από μια σημαντική εκλογική πλειοψηφία. Η στάση ή αναβολή πληρωμών στα πλαίσια ακύρωσης του μνημονίου, θα είχε σαν συνέπεια την αδυναμία κάλυψης όλων των δαπανών του δημοσίου. Σε δεύτερη φάση το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας στις τράπεζες θα είχε σαν συνέπεια, την μείωση των εισαγωγών και την επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους. Αυτό θα προσάρμοζε αυτόματα μισθούς και συντάξεις σε νέα επίπεδα που ενδεχομένως να μοιάζουν αδιανόητα.

Όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ με τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό σε καταθέσεις.

Φυσικά οι εξελίξεις αυτές για το χρηματιστήριο δεν είναι θετικές, όπως γράφω και στο κυρίως άρθρο η άνοδος της αριστεράς θυμίζει την άνοδο του Παπανδρέου στην εξουσία. Το χρηματιστήριο από το 1981 μέχρι το 1985 είχε καθοδική πορεία. Ανέκαμψε μόνο όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκατέλειψε τους σοσιαλιστικούς πειραματισμούς.

4) Εκλογές 2012…
κε Στουπα,

θα ήθελα να αξιολογήσετε το αποτέλεσμα των κυριακάτικων εκλογών και να μας δώσετε τις προβλέψεις σας όσον αφορά την επόμενη μέρα. Πιστεύετε ότι τελικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές;

Δυστυχώς, ο κόσμος ψήφισε, κατά τη γνώμη μου, δίχως ίχνος λογικής και χωρίς να σκέπτεται ότι, αναπόφευκτα, στις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούμε τα δάνεια της Τρόικα για να επιβιώσουμε. Θα ήθελα να ρωτήσω τους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ποιες είναι οι διαφορές του ‘λεφτά υπάρχουν’ που είπε ο ΓΑΠ, από αυτά που λέει ο Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διαρκώς λέει ότι επιθυμεί ανατροπή του μνημονίου, και ότι θα διώξει την Τρόικα, χωρίς όμως να έχει απαντήσει ποτέ που θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, χωρίς να έχει επιδείξει ποτέ ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και διαχείρισης της κρίσης, παρά μόνο φωνάζοντας κατά του μνημονίου και της λιτότητας. Μάλιστα, όταν ερωτάται σχετικά, απαντάει ότι ακόμα και να μην πάρουμε το δάνειο, θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (συνεπώς λεφτά υπάρχουν…), ή ότι η Τρόικα θα δεχτεί τις αλλαγές που θα προτείνει επειδή τους Ευρωπαίους δεν τους συμφέρει να κάνουν αλλιώς (δηλαδή θα τους εκβιάσουμε…). Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο Τσίπρας, την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε από κάποιους δημοσίους οργανισμούς να στείλουν λίστες με τους υπαλλήλους που θα ενταθούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, ο ίδιος ζήτησε από τους οργανισμούς αυτούς να στείλουν λίστες με θέσεις στις οποίες χρειάζονται προσλήψεις!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι για μια ακόμη φορά, ο λαϊκισμός, δυστυχώς, είναι και πάλι ο τρόπος για έναν πολιτικάντη να υφαρπάξει ψήφους, και ο κόσμος ψηφίζει με κριτήριο του ποιος του χαϊδεύει τα αυτιά περισσότερο. Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι οι χθεσινές εκλογές έδειξαν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό στην ελληνική κοινωνία, ας το ξανασκεφτούν. Μάλλον αυτές οι εκλογές απέδειξαν περίτρανα για ποιο λόγο έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει, ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή…

Ευχαριστώ

Χ.Α.
Απάντηση: Η επόμενη των εκλογών ημέρα είναι πολύ χειρότερη της προηγούμενης η οποία ήταν ήδη πολύ δύσκολη. Εκτός της χρεοκοπίας πλέον η χώρα βρίσκεται και σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο.

Η τρόικα θα μπορούσε να δεχτεί μια ακόμη επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αλλά αυτό απέχει από τις δεσμεύσεις των αντιμνημονιακών κομμάτων.

Προσλήψεις σε οργανισμούς σημαίνει δαπάνες για μισθούς και δεν βλέπω από πού θα εξασφαλιστούν αυτές. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Πολύ φοβάμαι όμως πως με τη συνεχή επιδείνωση του κλίματος οι ξένοι δεν θα περνάνε από την Ελλάδα ούτε για τουρισμό.

Δυστυχώς υπάρχει μια απόσταση από την αντίληψη της κοινωνίας και την κατάσταση της πραγματικότητας. Στην ιστορία τέτοια χάσματα κλείνουν μόνο με ισχυρά σοκ που προκύπτουν από εθνικές τραγωδίες ή απλά τραγωδίες…

SHARE