Κώστας Στούπας: Κι΄ όμως στοχεύουν να μας βγάλουν από το ευρώ…

1) Κι΄ όμως στοχεύουν να μας βγάλουν από το Ευρώ…

Η δημοκρατία έχει άπειρα ελαττώματα αλλά είναι το σύστημα νομιμοποίησης της εξουσίας (που απαιτεί κάθε οργανωμένη κοινωνία), το οποίο προσφέρει τις  μεγαλύτερες ελευθερίες και  έχει πετύχει την σημαντικότερη κοινωνική και οικονομική πρόοδο στην ιστορία.

Η ουσία της δημοκρατίας αποσαφηνίζεται στο θεσμικό της πλαίσιο.

Η διερευνητική εντολή στα κόμματα που πρώτευσαν στις εκλογές είναι μια από τις κορυφαίες διαδικασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος που αποσκοπεί στην εξεύρεση κυβερνητικής λύσης στα πλαίσια των αναγκών δημιουργίας κυβέρνησης.

Κυβέρνηση αναδεικνύει η πλειοψηφία της Βουλής και κανείς άλλος.

Το να λάβει κάποιος διερευνητική εντολή και να την περιφέρει σε συνδικάτα, συλλόγους ή παρέες άσχετων με την υπόθεση  αποτελεί, είτε αφέλεια είτε προσπάθεια προσβολής και μείωσης των δημοκρατικών θεσμών.

Ορθά λοιπόν διάφορα συνδικάτα χθες με έκπληξη αρνήθηκαν να συναντήσουν τοn κ. Τσίπρα στα πλαίσια των επαφών του κατά την  εξάσκηση του καθήκοντος της διερευνητικής εντολής.

Ο κ. Τσίπρας, πράττει όσα πράττει  όπως είπαμε, είτε από αφέλεια, είτε χάρη κάποιων στερεοτύπων διακυβέρνησης που έχει στο μυαλό. Στα σοβιετικά καθεστώτα τα σοβιέτ (μια εκδοχή συνδικάτων) έχουν λόγο(έστω και τύποις μόνο) για την διακυβέρνηση. Η πολιτική προπαίδειά του στη σοβιετόφιλη αριστερά είναι φανερό πως έχει αφήσει αυτά τα αντιδημοκρατικά κατάλοιπα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και πλειάδα κορυφαίων στελεχών έχουν  ανδρωθεί στην σοβιετόφιλη κομμουνιστική  αριστερά ή διάφορα γκρουπούσκουλα της άκρας αριστεράς…  και η όποια επίφαση εκδημοκρατισμού στα πλαίσια της αναβάπτισης της ανανεωτικής αριστεράς φαίνεται πως είναι επιδερμική.

Προκειμένου να καταλάβει το μέγεθος της δημοκρατικής απρέπειας του κ. Τσίπρα, κάποιος αριστερός ή προοδευτικός πολίτης, θα πρέπει να σκεφτεί πως θα ένιωθε, στα κάτωθι περιστατικά:

Αν δηλαδή το ΛΑΟΣ ή κάποιο άλλο κόμμα  είχε λάβει διερευνητική εντολή και μεταξύ των κομμάτων συναντούσε τον αρχηγό της αστυνομίας, τον αρχηγό του στρατού, τους συλλόγους των αποστράτων κλπ. Υποθέστε επίσης αν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια διερευνητικής συναντούσε τον ΣΕΒ ή τον σύνδεσμο εφοπλιστών…

Εκτός ευρώ

Υπάρχουν βασικές  επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ  που οδηγούν τη χώρα εκτός του ευρώ. Το να επιδιώκει κάποιος την έξοδο από το ευρώ δεν είναι μεμπτό.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως αποκρύπτει αυτές τις προθέσεις με ένα φιλοευρωπαϊκό μανδύα.

Οι δηλώσεις Στρατούλη και Γλέζου π.χ. προχθές σε σχέση με τις καταθέσεις ήταν αποκαλυπτικές για το ευρύ κοινό αυτών που αποτελούν προγραμματικές επιλογές.

Ο ένας δήλωσε την δέσμευση των καταθέσεων πάνω από 20.000 ευρώ. Ο δεύτερος, εκτός από τις αντιφατικές δηλώσεις για τη χρήση των καταθέσεων υπό ανάπτυξη με κρατικό έλεγχο, που επί της ουσίας σημαίνει θυσία των καταθέσεων σε κάποιο σοβιετικό πείραμα, προχώρησε ακόμη περισσότερο.

Μίλησε για δέσμευση των καταθέσεων άνω των 150-200 χιλιάδων ευρώ στις διασυνοριακές μετακινήσεις τους.

Αυτό αποτελεί καταγγελία της συνθήκης της Ρώμης, που επιτρέπει στους πολίτες να διατηρούν τις καταθέσεις τους όπου το επιθυμούν.

Μονομερής καταγγελία της  συνθήκης της Ρώμης, μονομερής καταγγελία του μνημονίου  καθώς πολλές άλλες που θα τις ανακαλύψει κάποιος αν ψάξει το πρόγραμμα συνιστούν ένα χείμαρρο αιτιών αποπομπής ή εξόδου, όχι μόνο από το ευρώ, αλλά ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου δεν έχουν κρύψει ποτέ το αντιευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ούτε τη συμπάθεια σε μορφές δικτατόρων όπως ο Στάλιν και ο Μάο που βαρύνονται με εγκλήματα κατά των λαών τους, ανάλογα με αυτά του ναζιστικού καθεστώτος.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στελέχη που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, όπως οι κ. Παπαδημούλης, Δραγασάκης κλπ., δεν φαίνονται αρκετοί όμως να εγγυηθούν αυτή την εκδοχή.

Στην Ευρώπη ανακάλυψαν πως οι Έλληνες ανέδειξαν ένα κόμμα της άκρας αριστεράς σε κόμμα κοντά στο βεληνεκές της εξουσίας. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη.

2) Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Η αγορά κινείται σε χαμηλά 20ετίας σε ονομαστικό επίπεδο ενώ σε πραγματικό επίπεδο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η πιθανότητα μιας κυβέρνησης που θα κρατικοποιήσει τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις  προβληματίζει και τους ελάχιστους εναπομείναντες ενεργούς επενδυτές.

Μέχρι πρότινος λέγαμε πως το κλίμα θα αντιστραφεί μόλις επιβεβαιωθεί η απομάκρυνση του σεναρίου της δραχμής. Μετά τις εκλογές, εκτός του ενδεχομένου της δραχμής, έχει προστεθεί και το ενδεχόμενο διάλυσης  σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την πιθανότητα σοβιετικού τύπου εθνικοποιήσεων.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

3) Απλή πλειοψηφία…
Κε Στούπα,
Επειδή είναι το θέμα των ημερών μιας και 59% των ψήφων ήταν αντιμνημονιακή, μπορείτε να αναλύσετε την δυνατότητα ανατροπής της συμφωνίας του μνημονίου και τι επακόλουθο θα έχουν σχετικά με τις πιθανότητες παραμονής στο ευρώ;λαδή αν η βουλή ψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία (199 ψήφοι) το μνημόνιο, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανατραπεί από μια επόμενη κυβέρνηση;
Φιλικά,
Α.Κ.
Απάντηση: Με μια απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών το ελληνικό κοινοβούλιο μπορεί να ανατραπεί.
Αν η Ελλάδα απορρίψει μονομερώς το μνημόνιο οι πιθανότητες παραμονής στο Ευρω είναι ελάχιστες. Νομίζω πως αυτό που είναι αυτονόητο έγινε και εμφανές τις τελευταίες μέρες από τις δηλώσεις πλειάδας ευρωπαίων…
Τα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο μετά τις εκλογές της Κυριακής διαθέτουν 149 βουλευτές. Κατά συνέπεια υπάρχουν άλλοι 151 βουλευτές που θα μπορούσαν να ψηφίσουν αντίθετα. Θα επιχειρήσουν να το πράξουν με την ψήφο των 21 βουλευτών της Χρυσής Αυγής; Επίσης κόμματα βαθειάς  δημοκρατικής και ευρωπαϊκής αντίληψης όπως η ΔΗΜΑΡ, αμφιβάλλω αν θα αναλάμβαναν αυτή την ιστορική ευθύνη, οι συνέπειες της οποίας παραμένουν απροσδιόριστες.
4) Με εξασφαλίζουν οι μετοχές…

Κε Στουπα καλημερα σας.
Με δεδομένο ότι θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς και με την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη από τις καταθέσεις των τραπεζών (!!!!!!), αρχίζει και σοβαρεύει πολύ μέσα στο μυαλό μου μια σκέψη που την είχα στις έσχατες καβατζες.
Να τοποθετήσω το σύνολο σχεδόν των  χρημάτων που έχω στην άκρη(πολλά δεν ειναι,αλλα για μένα είναι ο κόπος μου και θα δώσω μάχη να μην τον χάσω) σε μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Μου είχε μπει στο μυαλό μετά την περιβόητη δήλωση του Βαγγελη ότι  η δραχμή για μας θα είναι χρυσορυχείο αλλά δεν το θέλουμε γιατί πρώτα είμαστε Έλληνες.
Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σε αυτό καθώς και σε πιθανή μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό και τι επίδραση θα είχε στους μέτοχους κατοίκους της Ελλάδας.
Απάντηση: Αν η Ελλάδα εξαφανιζόταν από το χάρτη αύριο, αποφασίζοντας π.χ. να γίνει Βόρεια Κορέα,  οι θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό,  θα συνέχιζαν έχουν έσοδα. Κατά συνέπεια, σαν μέτοχος θα μπορούσατε να συνεχίσετε να έχετε λαμβάνειν μέρισμα από ό,τι  θα έχει απομείνει σε λειτουργία.
Η μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό είναι θετική εξέλιξη  για τους μετόχους καθώς διασφαλίζει την ομαλή  συνέχιση της λειτουργίας του ομίλου.  Απαιτείται  η διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο για να μπορεί ο μικρομέτοχος να συνεχίσει να απολαμβάνει τα δικαιώματα του μετόχου απρόσκοπτα, στην περίπτωση που εδώ εκτός των καταθέσεων, οι κομισάριοι του κ. Τσίπρα αρχίσουν να δεσμεύουν και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία και αποφασίσουν πως δεν χρειάζεται το χρηματιστήριο.
5)Καταθέσεις έξω ή ξένα ομόλογα μέσα;
Αγαπητέ Κώστα,
Στα 25 χρόνια που διαβάζω την αρθογραφία σου σίγουρα έχεις σε περιόδους κρίσεων και όχι μόνο απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα που σε έκαναν οι αναγνώστες σου.
Λόγω ότι είμαστε και κάποιας ηλικίας και επειδή αρχίζουμε και ξεχνάμε πλέον.
Θα  κάνω αυτό το ίδιο ερώτημα:  Άν λοιπόν μπούμε (Υποθετικό σενάριο) σε στάση πληρωμών του κράτους για μισθούς και συντάξεις, δηλαδή σε ένα σενάριο πανικού και το κράτος αναγκασθεί να κόψει νέο νόμισμα πως μπορεί ένας νόμιμος καταθέτης  που έχουν φορολογηθεί όλα τα εισοδήματα του να διασφαλιστεί περισσότερο;
1) Αγοράζοντας από ελληνική τράπεζα ένα αμοιβαίο κεφάλαιο διαθέσιμων σε ευρώ μιας ξένης τράπεζας δηλαδή ο θεματοφύλακας αυτού του αμοιβαίου είναι ξένη επενδυτική τράπεζα  ή
2)   Ανοίγοντας έναν λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης σε ευρώ σε μια ξένη τράπεζα σε μια αλλοδαπή χώρα
Ποιά από τις παραπάνω δύο προτάσεις κατά τη γνώμη σας διασφαλίζει περισσότερο τον καταθέτη σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος;
Σε περίπτωση που το κράτος λόγω έκτακτων συνθηκών αναγκαστεί να δεσμεύσει λογαριασμούς  καταθέσεων,  μπορεί να δεσμεύσει νόμιμα χρήματα σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο τράπεζας εξωτερικού; ή μπορεί να δεσμεύσει  έναν λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης σε τράπεζα του εξωτερικού;
Άν ποτέ γίνει αυτό η ελληνική τράπεζα ισχυρίζεται ότι: είναι πιο εύκολη η δέσμευση μιας προθεσμιακής κατάθεσης σε μια τράπεζα στο εξωτερικό παρά η δέσμευση μιας κατάθεσης ενός ποσού σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο τράπεζας του εξωτερικού που αποτελείται από πολλούς καταθέτες παρ΄ότι έχει αγοραστεί από ελληνική τράπεζα
Ποιά είναι η γνώμη σας γι΄αυτό;
Έχει γίνει ποτέ αυτό μελετώντας την οικονομική ιστορία του παρελθόντος δηλαδή η δέσμευση τέτοιων λογαριασμών από κράτος που χρεοκόπησε; ή ακόμη χειρότερα η άμεση είσπραξη χρημάτων από παρόμοιους λογαριασμούς;
Παρακαλώ σε τυχόν απάντηση σας να αναφέρεται μόνο τα αρχικά μου Χ.Μ.
Απάντηση: Μια κυβέρνηση μπορεί να ασκεί εξουσία εντός των ορίων της εθνικής της κυριαρχίας. Κατά συνέπεια όσο πιο μακριά από αυτά τα όρια εθνικής κυριαρχίας είναι τα περιουσιακά σας στοιχεία τόσο ασφαλέστερα είναι.  Αυτό σημαίνει πως ένας λογαριασμός στο εξωτερικό είναι πιο ασφαλής από ξένα ομόλογα που φυλάσσονται σε ελληνική τράπεζα.
SHARE