ΚΥΠΡΟΣ: Επενδύσεις 4 δισ.ευρώ με τη “Χρυσή βίζα” – Τα μισά είναι ρώσικα κεφάλαια

 

Πακτωλός επενδύσεων στην Κύπρο από το πρόγραμμα  &quot?χρυσής βίζας&quot?

“Χρυσωρυχείο” έχει γίνει για την Κύπρο το νέο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει, της χορήγησης δηλαδή διαβατηρίου σε ξένους που επενδύουν στη χώρα. Το πρόγραμμα αυτό έφερε επενδύσεις  4 δισεκατομμυρίων  ευρώ το 2016 στην Κύπρο, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, μετά την αλλαγή του προγράμματος οι ξένοι μπορούν να γίνονται πολίτες της Κύπρου σε λιγότερο από έξι μήνες, εάν επενδύσουν τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του κυπριακού κράτους ή σε κυπριακές εταιρείες.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι εκδόθηκαν 2.000 διαβατήρια σε ξένους επενδυτές μετά την αλλαγή του προγράμματος.

Σύμφωνα με την Pricewaterhouse Coopers και άλλες συμβουλευτικές εταιρείες, περίπου τα μισά από τα διαβατήρια αυτά πήγαν δόθηκαν σε Ρώσους. Αυτό, βέβαια, δεν είναι περίεργο, καθώς είναι γνωστό ότι πολλοί Ρώσοι τοποθετούν εδώ και πολλά χρόνια χρήματα στην Κύπρο, η οποία έχει πολύ ευνοϊκό φορολογικό σύστημα.

Ένας Ρώσος που μίλησε στο Bloomberg είπε ότι η επιλογή που έκανε να πάρει χρυσή βίζα από την Κύπρο οφείλεται στην ταχύτητα της σχετικής διαδικασίας. Τον Αύγουστο, είπε, αγόρασε δύο βίλες στη Λεμεσό έναντι 5 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο είχε πάρει το διαβατήριό του.

Το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που εφαρμόζει η Ελλάδα έχει, αντίθετα με την Κύπρο, πολύ μικρότερη επιτυχία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου 1.500 ξένοι έχουν πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα άδειας παραμονής, εφόσον έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ

SHARE