«Κούρεμα» σε 150.000 επιδόματα ανεργίας

Η κατάργηση ή ο συμψηφισμός των ετήσιων ειδικών εποχικών επιδομάτων που εισπράττουν, επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.ά.) βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και εντάσσεται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων σχεδιάζεται να γίνει είτε μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, είτε με την κατάργησή τους.

Δηλαδή, σύμφωνα με τα «Νέα», θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας – τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο – από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος, από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας).

Το συνολικό κονδύλι που θα εξοικονομηθεί με την περικοπή των εποχικών επιδομάτων είναι πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος είχαν ήδη μειωθεί κατά 22% (σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανει- δίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ).

Πάντως, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τουριστικά – επισιτιστικά επαγγέλματα Παναγιώτης Προύτζος, με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ήδη ρύθμιση για περιορισμό των επιδομάτων από 1/1/2013.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι κόβεται το εποχικό επίδομα σε όσους έχουν ξεπεράσει τις 450 ημέρες επιδότησης τα προηγούμενα τέσσερα έτη. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το νέο μέτρο», λέει ο κ. Προύτζος και επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα στον τουρισμό και στον επισιτισμό είναι εποχικά εργαζόμενοι.

SHARE