>Κοέλο: Καταστροφικό σενάριο η στάση πληρωμών στην Ελλάδα

>

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για την Πορτογαλία, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο κίνδυνο, υποστήριξε σε συνέντευξή του χθες βράδυ ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλο.
Ο Κοέλο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του σπεύδει να «διαφοροποιήσει» τη χώρα από την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα», είπε πως το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας κατάστασης μεγάλης αβεβαιότητας, αν όχι της πιθανής χρεοκοπίας ενός κράτους» της ευρωζώνης, είπε ο Πάσους Κοέλο στη συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.

«Αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Πορτογαλία, πάνω απ  όλα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των τραπεζών και της οικονομίας», είπε ο Πάσους Κοέλο, που ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι.
Επισήμανε ότι είναι «κρίσιμο» να τηρηθεί η δέσμευση να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας. Η κυβέρνηση αποπειράται να το επιτύχει με σαρωτικές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων, οι οποίες έχουν βυθίσει την Πορτογαλία σε βαθιά ύφεση. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας στο 5,9% του ΑΕΠ εφέτος –από 9,1% το 2010– «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», διαβεβαίωσε πάντως ο Πάσους Κοέλο.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα ήταν «ανεύθυνη» εάν δεν προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών στην Ελλάδα. «Είναι σημαντικό η χώρα να καταλάβει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε», είπε. «Εάν δεν ελέγξουμε το έλλειμμα, δεν θα είμαστε εδώ να διηγηθούμε τι έγινε».
«Είναι σημαντικό οι ευρωπαίοι εταίροι μας να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Πορτογαλία και, σε μια τέτοια περίπτωση, και την Ιρλανδία», υποστήριξε ο Πάσους Κοέλο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιδειχθεί «αποφασιστικότητα» στην επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Αυτό που εξαρτάται από δικές μας ενέργειες πρέπει να γίνει, πρέπει να εφαρμόσουμε επακριβώς όλα όσα συμφωνήθηκαν» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης.
Ο Πάσους Κοέλο επέμεινε ότι σε περίπτωση που «έχουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη, είναι σημαντικό αυτοί που μπορούν να μας βοηθήσουν –με την αύξηση της βοήθειας στο χρηματοοικονομικό σύστημα ή με την ενίσχυση του προγράμματος
βοήθειας– να μπορέσουν να το κάνουν όντας πεπεισμένοι ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δε θα συμβεί στην Πορτογαλία».
Η Πορτογαλία βάσει της συμφωνίας που συνήφθη τον Μάιο πρόκειται να λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ δάνεια ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με αντάλλαγμα την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων για την μείωση των δημοσίων δαπανών και μέτρων για την επάνοδο της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης.
Η Λισαβόνα βρέθηκε αντιμέτωπη με απροσδόκητες δυσκολίες μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα αδήλωτου χρέους στην αυτόνομη περιοχή του αρχιπελάγους των νήσων Μαδέρα, ύψους 1,68 δισεκατομμυρίου ευρώ, από το 2008 ως το 2011.
Ο Πάσους Κοέλο χαρακτήρισε λυπηρό το ότι αυτή η «σοβαρή ανωμαλία» σημειώνεται «τη στιγμή που προσπαθούμε να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στη χώρα μας και εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η Ελλάδα».
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο αρχιπέλαγος της Μαδέρας, όπου από το 1978 κυβερνά ένα μέλος του κόμματός του, του προκαλεί «ντροπή».
«Δεν μιλάμε για πολύ μεγάλες (οικονομικές) συνέπειες» από την αποκάλυψη του χρέους στην Μαδέρα εφέτος, «αλλά το συμβάν αυτό κοστίζει στη φήμη της Πορτογαλίας», είπε.
SHARE