>Κλάους Ρέγκλινγκ: «Οι τράπεζες ενθαρρύνουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

>
Την άποψη ότι οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προσδοκώντας να κερδίσουν υψηλές προμήθειες εξέφρασε σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF είπε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι έχει την αίσθηση πως όταν οι τράπεζες πυροδοτούν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους σκέφτονται τα δικά τους κέρδη.
«Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 οι τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους υψηλές προμήθειες από την αναδιάρθρωση χρέους στη Λατινική Αμερική και την Ασία», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Θα ήθελαν να το κάνουν αυτό και στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, μια μερική ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας θα επηρέαζε ορισμένες τράπεζες, αλλά οι ζημιές θα ήταν “περιορισμένες” ενώ οι προμήθειες που θα λάμβαναν από μια αναδιάρθρωση θα ήταν “πολλά υποσχόμενες”.

Επικαλούμενη πηγές, η Handelsblatt ανέφερε ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ συμμερίζεται την άποψη ότι οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Τρισέ έχει προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών να μην επηρεαστούν από τις τράπεζες.

SHARE