ΚΚΕ: Στόχος του εξωδικαστικού η ενίσχυση των τραπεζών και το ξεσκαρτάρισμα των επιχειρήσεων

«Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και το ξεσκαρτάρισμα των επιχειρήσεων» κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

«Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -γιατί και αυτό το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο- πλάι στην αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, που είναι μια αναγκαιότητα για το κεφάλαιο, την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, θέλουν να δουν επί της ουσίας ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, ποιες έχουν μέλλον, με ποιες αξίζει να ασχοληθούν, διασφαλίζοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων που ακόμη έχουν “ψωμί”», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε:

«Για τις υπόλοιπες, που κυρίως βεβαίως θα είναι οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, “τσιμέντο να γίνουν”! Ας τα βγάλουν πέρα μέσα σε αυτή τη ζούγκλα και τον αδυσώπητο καπιταλιστικό ανταγωνισμό».

«Μόνο αυτές τις επιχειρήσεις, που σήμερα είναι ανταγωνιστικές, που μπορούν να είναι κερδοφόρες και έχουν μέλλον, έρχεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός -με μικρότερο φυσικά κόστος- να τις βοηθήσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους ιδιώτες -κυρίως τις τράπεζες- το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Βαρδαλής έκανε ειδική αναφορά στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι «για να περάσει το κεφάλαιο σε φάση ανάπτυξης της κερδοφορίας του, δεν φθάνει μόνο να τσακίσει τη ζωή των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Δεν φθάνουν οι περικοπές στις συντάξεις, στους μισθούς, στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, αλλά είναι αναγκαίο να απαξιωθεί, να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου, για να πάρει η μηχανή της καπιταλιστικής οικονομίας μπροστά» και «αυτό θέλουν να κάνουν και με αυτό το νομοσχέδιο, να ρυθμίσουν, δηλαδή, τον τρόπο που αυτή η απαξίωση, η καταστροφή του κεφαλαίου, θα συντελεστεί».

SHARE