ΕΚΤ – Μπενουά Κερέ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μείνει στο ευρώ

Benoit Coeure, executive board member of the European Central Bank (ECB), speaks during an interview with Reuters in Frankfurt February 12, 2014. REUTERS/Ralph Orlowski

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ πρέπει να “προστατεύει την ευρωζώνη από τους εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς κραδασμούς”, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ έχει ως “σταθερό στόχο την προστασία των νομισματικών συνθηκών στην ευρωζώνη έναντι όλων των διεθνών κραδασμών, που προέρχονται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προέρχονται από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες χώρες και που προέρχονται από τις αποφάσεις άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών” δήλωσε ο Coeure στο Παρίσι.

Για τον Coeure, η επιφυλακτικότητα της Fed “επιβεβαιώνει τη διάγνωση” της ίδιας της ΕΚΤ, δηλαδή την ύπαρξη “νέων κινδύνων” που συνδέονται με τις μεγάλες αναδυόμενες χώρες και την αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Coeure διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν η ΕΚΤ διαβλέπει σε αυτή την εξέλιξη “προσωρινούς κραδασμούς”.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι εάν αυτοί οι κίνδυνοι πρόκειται να υλοποιηθούν, η ΕΚΤ έχει “υπενθυμίσει την ικανότητά της να ενεργεί” και να “προσαρμόζει” το πρόγραμμα αγορά ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

SHARE