>”Καταιγίδα” στην ATEBank – Σενάρια για κλείσιμο καταστημάτων, αποχώρησης 1.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών κατα 10%

>

Φεύγουν 1.000 εργαζόμενοι, κλείνουν καταστήματα και πωλούνται όλες οι μη τραπεζικές συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας.

Η τρόικα έχει μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ζητούσε ο διοικητής της ΑΤΕ,απαιτώντας να προγηθούν περικοπές του μισθολογικού κόστους κατά 26%.

Ο διοικητής της ΑΤΕ Θ.Πανταλάκης κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε περιορισμό των εξόδων λειτουργίας κατά 16%,όμως η τρόικα την επέστρεψε πίσω ως μη αποδεκτή.

Αυτά περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, η οποία οδεύει πλέον προς τριπλή συγχώνευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας.

Το σχέδιο που προωθείται περιλαμβάνει αναδιάρθρωση της ΑΤΕ, η οποία θα πρέπει να απεμπλακεί από τις μη τραπεζικές συμμετοχές της (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΚΑΕ, ΟΤΕ κλπ) και παράλληλα θα «τρέχει» ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Από τον διαχωρισμό αυτό, θα προκύψει μία ανώνυμη εταιρεία με μορφή τράπεζας η οποία θα συγχωνευθεί με την ΑΤΕ. Στη συνέχεια το σχήμα αυτό θα απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σχηματίζοντας τον κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Σε μία δεύτερη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της νέας τράπεζας που θα προκύψει.

Το θέμα ΑΤΕ συζητήθηκε χθες κατά την διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τους βουλευτές ο κ. Παπακωνσταντίνου τους είπε πως η τρόικα έχει ζητήσει να εξορθολογιστεί η λειτουργία της γιατί δεν λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού.

Το σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Πανταλάκης για την αναδιάρθρωση της τράπεζας προβλέπει:

• Απεγκλωβισμό της ΑΤΕ από τις μη τραπεζικές συμμετοχές της.

• Περιορισμός του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων μέσα από δραστηριοποίηση σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη.

• Σταδιακή μείωση του προσωπικού καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται δεν θα αντικαθίστανται. Σήμερα η ΑΤΕ έχει προσωπικό 6.300 άτομα και σε βάθος τριετίας αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω σύνταξης 1.000 εργαζόμενοι. Θα σημειώσουμε επίσης ότι η ΑΤΕ δεν θα προσλάβει τους 600 επιτυχόντες μέσω τους διαγωνισμού ΑΣΕΠ, καθώς δεν μπορεί να τους απορροφήσει.

• Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα και κλείσιμο μη παραγωγικών καταστημάτων (κυρίως στην επαρχία). Η ΑΤΕ έχει 482 καταστήματα στην Ελλάδα και 36 στο εξωτερικό (τα 35 στην Ρουμανία).

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις περικοπές του 10% στις αμοιβές τους και χθες για θέμα υπήρξε συνάντηση της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της ΑΤΕ ώστε να αναζητηθούν οι πλέον πρόσφορες λύσεις, χωρίς να «απειλούνται» οι κλαδικές συμβάσεις.

SHARE