Κίνδυνος για λουκέτα σε 100 επενδυτικές εταιρείες σε όλη την χώρα

«Βράζει» η αγορά από καταγγελίες ότι ο υπουργός Οικονομικών κ .Σαχινίδης, έχει γράψει προεκλογικά στα “παλαιότερα των υποδημάτων του” σημαντικές προτάσεις που του κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ειδική αναφορά γίνεται σε υπόμνημα που κατέθεσε η Εποπτική Αρχή σε συνεργασία με το ΧΑΑ και αφορούσε σε επείγοντα θέματα σχετικά με την χρηματιστηριακή νομοθεσία, το ΧΑΑ καθώς και φορείς της αγοράς, όπως τον ΣΕΔΥΚΑ.

Οι ΑΕΕΔ στην κυριολεξία “καίγονται” από το Νόμο που αφορά στο Φορολογικό Πιστοποιητικό στον οποίο εμπίπτουν, λόγω του “εποπτικού” Νόμου 3606/07 που είχε εισηγηθεί η Ε.Κ και όχι λόγω του γενικότερου Νόμου 2190/20 περί Α.Ε. μιας και με το δεύτερο νόμο, λόγω του μικρού τους μεγέθους, εξαιρούνται. Πιο συγκεκριμένα οι ΑΕΕΔ καλούνται να πληρώσουν λόγω της ερμηνείας του Νόμου περισσότερα από 3000 ευρώ + ΦΠΑ η κάθε μία γεγονός που αντιστοιχεί με το 10% του τζίρου τους για την περσινή χρονιά και αυτή την στιγμή ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη» γιά τις περισσότερες από αυτές.

Η Ε.Κ. κατέθεσε σχετικό υπόμνημα ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο Νόμος για το εν λόγω Πιστοποιητικό στις Α.Ε.Ε.Δ. επισημαίνοντας πως οι διατάξεις του Ν.3606/07 περί ελέγχου των Α.Ε.Ε.Δ. απο ορκωτούς ελεγκτές εφαρμόζονται καθαρά για λόγους επάρκειας κεφαλαίων και είναι καθαρά θέμα εποπτικού χαρακτήρα και όχι φορολογικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση εδώ και αρκετές εβδομάδες απαντώντας πως προτιμά να το αναλάβει η επόμενη Βουλή, ενώ αρχικά είχε υποσχεθεί προς την εποπτική αρχή πως θα το “περάσει” με σχετική τροπολογία μαζί με τα υπόλοιπα επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητος της Ε.Κ..

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ε.Κ ζήτησε από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναπληρώσει το παραιτηθέν μέλος της κ. Καβουρόπουλο αλλά ο αρμόδιος και σ’ αυτήν την περίπτωση υπουργός αδρανεί παρά το επείγον του θέματος και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για 100 περίπου επενδυτικές εταιρείες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Όπως εκτιμάται, σε περίπτωση που μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των ΑΕΕΔ, ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι σημαντικός, μιας και τα εναλλακτικά αυτά δίκτυα, διαμεσολαβούν επί πολλά συναπτά έτη μεταξύ επενδυτών και Χρηματιστηρίου και η περαιτέρω συρρίκνωσή τους θα αποκόψει και τους τελευταίους Έλληνες επενδυτές από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να διαθέτουν χρόνο προεκλογικά μόνο για την επιχορήγηση των κομμάτων τους, τα οποία άλλωστε αποτελούν τα “δικά τους μαγαζιά”…

SHARE