Κίνα: Η στήριξη του γουάν κόστισε τον Αύγουστο 93,9 δισ. δολάρια

 

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν κατά 93,9 δισ. δολάρια στα 3,56 τρισ. δολάρια, τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας πουλούσε δολάρια για να στηρίξει το γουάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η μείωση των αποθεμάτων δείχνει το κόστος για την Κίνα από τη στήριξη του νομίσματός της και την επιδίωξη αποτροπής της εκροής κεφαλαίων που απειλεί να βαθύνει την επιβράδυνση της οικονομίας της.

«Εάν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας θα συνεχίσουν να μειώνονται – όσο μεγαλύτερη είναι η παρέμβαση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωσή τους», δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Bocom International Holdings στο Πεκίνο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι μετέδωσαν εμπιστοσύνη στη σταθερή κατάσταση της οικονομίας τους κατά τη σύνοδο της G20 την Παρασκευή και το Σάββατο, προβλέποντας ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των χρηματιστηρίων και του νομίσματός της. Η G20, που συνεδρίασε στην Άγκυρα, δεσμεύθηκε να αποφύγει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε, ξεχωριστά, ότι η Κίνα πρέπει να αποφύγει μόνιμες συναλλαγματικές ανισορροπίες.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας υπετριπλασιάστηκαν την περασμένη δεκαετία, καθώς η κεντρική τράπεζά της αγόραζε δολάρια για να επιβραδύνει την ανατίμηση του γιουάν, εν μέσω ενός διογκωνόμενου εμπορικού πλεονάσματος.

Για να διασφαλίσει ότι η εισροή χρημάτων δεν θα προκαλούσε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα αύξανε το ποσοστό υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών Με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα να κινούνται τώρα στην αντίθετη κατεύθυνση, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το ποσοστό των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν περαιτέρω μειώσεις.

SHARE