“Κάντε κοινό ταμείο να σώσουμε τις τράπεζες”

Η ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς μια τραπεζική ενοποίηση και να εξετάσει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό ESM χωρίς τη μεσολάβηση των χωρών και των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει στις ετήσιες συστάσεις της για την οικονομία της περιοχής η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων είναι και η έκδοση ευρωομολόγων, ως αντίδοτο στην κρίση χρέους.

Όπως τονίζει η Ε.Ε. ο φαύλος κύκλος των αδύναμων τραπεζών και των υπερχρεωμένων χωρών πρέπει να σπάσει.

Οι προτάσεις της Ε.Ε. έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή του Βερολίνου, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά στην έκδοση ευρωομολόγων αλλά και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις σε Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, υπογραμμίζουν την οικονομική της στρατηγική για την ευρωζώνη και αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον του τραπεζικού ισπανικού κλάδου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, σχολιάζει το Reuters.

SHARE