ΙΚΑ: Τα ποσοστά αναπηρίας στη Β’ βάθμια επιτροπή αλλάζουν μόνο προς το καλύτερο για τον ασφαλισμένο

Αποτέλεσμα εικόνας για στε bankwarsH δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ δεν μπορεί να ανατρέψει  το αποτέλεσμα  της πρωτοβάθμιας και να μειώσει το ποσοστό αναπηρίας που έχει ήδη προσδιοριστεί για έναν ασφαλισμένο. Αυτό έκρινε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνοντας δια αυτής της οδού μία 58χρονη ασφαλισμένη.

Η συγκεκριμένη υπάλληλος υπέβαλε αίτηση για να λάβει σύνταξη και παραπέμφθηκε στην πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή η οποία γνωμάτευσε ότι είχε ποσοστό αναπηρίας 50%. Η  58χρόνη, προσέφυγε στην δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή ελπίζοντας  μια  γνωμάτευση  η οποία θα τις έδινε μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας από αυτό του 50%.

Όμως, η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή  μείωσε το ποσοστό αναπηρίας  κατεβάζοντάς το στο 25%. Οι σύμβουλοι Επικρατείας που ασχολήθηκαν με την επίμαχη υπόθεση αποφάνθηκαν ότι  η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή  «δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση» της υποψηφίας συνταξιούχου.

Συνεπώς, συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ, «όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή κρίνει επί προσφυγής ασφαλισμένου του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. κατά γνωματεύσεως της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, η οποία (προσφυγή)  δεν δύναται να καταστήσει χειρότερη τη θέση αυτού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αντίθετη ρύθμιση στη νομοθεσία του ως εν λόγω  Ιδρύματος, ούτε προκύπτει άλλωστε από τη νομοθεσία αυτή η δυνατότητα της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να καταστήσει χειρότερη τη θέση του προσφεύγοντος ασφαλισμένου».

SHARE