Θυμωμένος ο Σόιμπλε με την Handelsblatt – Διαψεύδει ότι ετοιμάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αποτέλεσμα εικόνας για Handelsblatt ΣΟΙΜΠΛΕ

Δεν προετοιμάζονται μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει  το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδοντας δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει πως οι θεσμοί ετοιμάζουν πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους.

“Καμία ελάφρυνση χρέους δεν ετοιμάζεται”, αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Μάλιστα το Βερολίνο υπογραμμίζει πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

“Όσον αφορά τα πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μια ξεκάθαρη συμφωνία στο Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο τα μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει”, καταλήγει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

 

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, oι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας προετοιμάζουν ένα πακέτο ελάφρυνσης χρέους για τη χώρα, σημείωσαν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν την πρόταση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο με σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο θα αποσταλεί στο Eurogroup για περαιτέρω συζήτηση.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους στην οποία ο ESM, θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης.

Το ESM θα προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt.

To Βερολίνο βλέπει την πρόταση ως μια από τις πολλές εναλλακτικές, αλλά δεν θα ληφθεί απόφαση μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους.

Για την ώρα, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πακέτο διάσωσης και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές. Αντιπρόσωποι των κρατών της ευρωζώνης συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα.

Μια εναλλακτική είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 με 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, μέσω των κρατών μελών της ευρωζώνης, μπορούν επίσης να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα.

Στη συνάντηση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα για να λάβει μέρος το Ταμείο.

Πηγές της Handelsblatt ανέφεραν πως το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα πακέτο διάσωσης διάρκειας ενός έτους.

Shortlink:

X Αν θέλετε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook