Θερμή υποδοχή Τραμπ στον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Ελλάδος)  αφιερώνοντας χρόνο για να γνωριστούν αυτοί και οι σύζυγοί τους.

Τα δύσκολα ακολουθούν την Παρασκευή στις διάρκεια των διμερών επαφών για την κατάσταση της οικονομίας, το εμπόριο, τη Βόρειο Κορέα και την Ταιβάν.

Ο Σι και η σύζυγός του, Πενγκ Λιγιουάν, διέσχισαν δρόμο με φοινικόδεντρα όπου είχε παραταχθεί τιμητικό άγημα του στρατού, στο θέρετρο του Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. Στην είσοδο τούς υποδέχθηκαν ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Η συνάντηση κορυφής φέρνει δύο ηγέτες πολύ διαφορετικούς ως προσωπικότητες: ο Τραμπ με τα θορυβώδη Tweets και ο πράος, μετρημένος και τυπικός Σι Τζιπίνγκ.

Επί τάπητος, το μεγάλο αγκάθι των οικονομικών σχέσεων, αλλά και η πολιτική της «Μίας Κίνας» που πρόσφατα αντιμετώπισε περιπέτειες, λόγω των δηλώσεων του Τραμπ σχετικά με την Ταϊβάν.

Στην ατζέντα και το ζήτημα της Βορείου Κορέας με φόντο τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ ότι η χώρα του θα λύσει το ζήτημα της πυρηνικής απειλής του καθεστώτος με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

SHARE