Θερμά λόγια στις συναντήσεις Τσίπρα – Παυλόπουλου με τον Γερμανό Πρόεδρο

 

Τσίπρας: Ήρθε η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα του πόνου με αυτό της ελπίδας

Πολιτικό που μάχεται για την ενότητα της Ευρώπης και καλό φίλο της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανέφερε ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας διαταράχθηκαν τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν την γέφυρα που θα ενώσει τους δύο λαούς

Έχει έλθει η στιγμή το συναίσθημα της αγωνίας να αντικατασταθεί με το συναίσθημα της ελπίδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον ελληνικό λαό και όσα έχει υποστεί και προσθέτοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ευρώπης, αλλά και οι ευρωπαϊκοί λαοί.

“Μετά το Brexit πρέπει να ξανασυζητήσουμε, πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μην θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για όλα. Η Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια προσέφερε ειρήνη και σταθερότητα. Ίσως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιστά σαφές ότι κάτι πρέπει να συμβεί ώστε να μην αφήσει η Ευρώπη να γίνει παιχνίδι στα χέρια άλλων. Εδώ συγκαταλέγονται θέματα όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα και το θάρρος της να επιτελέσει αυτό το έργο. Ελπίζω ότι τα νέα που λάβαμε σήμερα το πρωί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Μάλτας να είναι αληθινά, γιατί αυτό θα είναι πολύ θετικό”, τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η παρουσία μου εδώ είναι ένα μήνυμα ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι ευρύτερες απ’ ό,τι συζητείται δημοσίως. Η έκθεση Documenta 14 θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τα πράγματα από μια άλλη γωνία, μια φρέσκια και διαφορετική οπτική, κατέληξε ο κ. Στάινμαϊερ.

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες των Ελλήνων θα ληφθούν υπόψη, ανέφερε στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάιμαϊερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο.

Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο συμβάλλατε, έτσι ώστε κατά την κρίσιμη περίοδο να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, δήλωσε κ. Παυλόπουλος, και πρόσθεσε: «Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό η Ελλάδα το πράττει με μεγάλες θυσίες του λαού της. Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη.

» Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αρκεί βέβαια και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, χαιρέτισε τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup.

Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους μας και την Γερμανία για μια ισχυρή Ευρώπη, διαψεύδοντας εκείνους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να φθάσει στον τελικό της σκοπό.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε την ομοσπονδιακή Ευρώπη, κάτι που οφείλει να πράξει ως χρέος απέναντι στους λαούς της και διεθνώς» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως η ειρήνη είναι αποστολή της Ευρώπης και αυτό το δείχνει όλη αυτή η ανείπωτη τραγωδία των νεκρών παιδιών και το σημερινό γεγονός (σ.σ. στη Στοκχόλμη). «Είναι αποστολή της να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Όχι μόνο γιατί υφίσταται τις συνέπειες, περισσότερο από τους άλλους, αλλά και γιατί το τέρμα του πολέμου είναι εμπέδωση της ειρήνης» είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών, όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της, δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Γερμανίας σημείωσε πως δεν έχουμε τελική απάντηση στο μεταναστευτικό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η απάντηση να είναι «βελτίωση στην φύλαξη των συνόρων». Απαιτείται ενιαία πολιτική ασύλου, τόνισε.

Για τα όσα έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, πρέπει να έχει τον σεβασμό μας και την εκτίμησή μας, προσέθεσε ευχόμενος να μην μονοπωλεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τα τελευταία νέα για τις διαπραγματεύσεις, ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους θέματα, ανέφερε ο γερμανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να δοθεί τέλος στην ασάφεια και την ανασφάλεια.

Ο κ. Στάινμαϊερ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο «γερμανικό σκέλος» της, όπως είπε, στο Κάσελ στην Γερμανία. Αύριο, Σάββατο, θα εγκαινιάσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο το «ελληνικό σκέλος» της.

Επανήλθα στο λίκνο της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, τόνισε, επισημαίνοντας ότι πριν 50 χρόνια η Ελλάδα έχασε την Δημοκρατία, την οποία ανέκτησε, οπότε οι Έλληνες γνωρίζουν την αξία της.

SHARE