>Θα σώσει το ράλι η ΕΚΤ ή θα το ‘τελειώσει’ η Πορτογαλία;

>
Πτώση της τάξης του 3,48% κατέγραψε ο ΓΔ την Πέμπτη κλείνοντας στις 1632,06 μονάδες και λέγοντας αντίο, τουλάχιστον για την ώρα, στην αντίσταση του ψυχολογικού ορίου των 1700 μονάδων και περνώντας κάτω και από τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου και Αυγούστου.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ βαθμολογήθηκε αρνητικά για 1η φορά από τις 11 Ιανουαρίου όταν ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 1666 μονάδες. Έτσι, ολοκληρώθηκε ένα σερί 21 διαδοχικών θετικών βαθμολογιών. Σύμφωνα με το panagiotouvip.com το μηχανικό σύστημα 3F ‘θέλει’ κλείσιμο πάνω από τις 1666 μονάδες προκειμένου να βαθμολογήσει και πάλι θετικά τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ.

Το ΧΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη την Πέμπτη αλλά μεγάλη ήταν η πτώση και των χρηματιστηρίων των υπόλοιπων περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών με αυτό της Πορτογαλία να χάνει 1,74%. Τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν ενισχυθεί σημαντικά περισσότερο από τα διεθνή και βρισκόμενα όλα σε υπερτιμημένα επίπεδα τιμών η αλήθεια είναι πως ζητούσαν αφορμή για διόρθωση. Η αφορμή αυτή δόθηκε από την επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής εικόνας της Πορτογαλίας η οποία είδε τα 10ετή ομόλογα της να ξεπουλιούνται το πρωί της Πέμπτης και τα επιτόκια τους να εκτοξεύονται στο 7,6%.

Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες αποχής και να αγοράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, 5αετή ομόλογα στη δευτερογενή αγορά βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ένας δεύτερος παράγοντας που προκάλεσε τη μεγάλη πτώση της της Πέμπτης ήταν η αποτυχία του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών να διαπεράσει την αντίσταση από το υψηλό του Σεπτεμβρίου την οποία δοκίμαζε στο 100% της από την Τρίτη.

Θυμίζουμε πως η πρόβλεψη του panagiotouvip.com για την άνοδο του ΧΑ και των χρηματιστηρίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχε στηριχτεί στην πρόβλεψη για βελτίωση στη χρηματοπιστωτική αρένα και άνοδο του ευρωπαϊκού κλάδου τραπεζών. Προκειμένου να συνεχιστεί το ράλι θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν αυτές οι δύο συνθήκες.

Αν, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η ΕΚΤ παρέμβει έξυπνα και αποφασιστικά στην αγορά ομολόγων συντηρώντας το θετικό κλίμα το οποίο πλέον απειλείται τότε τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας και το ΧΑ θα επηρεαστούν θετικά. Στην περίπτωση που σε μία τέτοια εξέλιξη προστεθεί και αυτή της αποφυγής καταγραφής σημαντικής πτώσης από τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών, τότε οι συνθήκες θα είναι και πάλι υποστηριχτικές μίας περαιτέρω ανόδου.

Αν, ωστόσο, η Πορτογαλία αφεθεί στη μοίρα της, για οποιοδήποτε λόγο – για παράδειγμα γιατί η ΕΚΤ και η Γερμανία έχουν αποφασίσει ότι η προσφυγή της στο EFSF είναι αναπόφευκτη – τότε η αστάθεια θα επιστρέψει και το ράλι θα απειληθεί.

Κλείνοντας με μία ευχάριστη νότα να σημειώσουμε πως μπορεί το μηχανικό σύστημα 3F να βαθμολόγησε τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ με αρνητική βαθμολογία αλλά δεν έκανε το ίδιο για τη μεσοπρόθεσμη οποία εξακολουθεί να λαμβάνει θετική τιμή. Αυτό σημαίνει πως η μεσοπρόθεσμη προοπτική του ράλι δεν έχει ακυρωθεί από τη μηχανική τεχνική ανάλυση.

Τέλος να ενημερώσουμε πως την Κυριακή ο κύριος Παναγιώτου θα βρίσκεται στην Αθήνα για την πραγματοποίηση σεμιναρίου με θέμα τη χρήση υψηλής τεχνολογίας στη χρηματιστηριακή τεχνική ανάλυση.

SHARE