Α.Τσίπρας:”Θα έπαιρναν τις τράπεζες με 1 ευρώ αν δεν υπογράφαμε” – Κυβέρνηση συνεργασίας, όχι με ΝΔ

Ο A.Tσίπρας  παραδέχτηκε την Κυριακή το πρωί στον ΣΚΑΙ,  ότι πράγματι υπήρχε ο κίνδυνος σε περίπτωση μη υπογραφής της συμφωνίας, ακόμη και με ένα ευρώ, να μπορούσε να εξαγοραστεί μερίδιο των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ιδίως στην Τουρκία και τις Βαλκάνιες χώρες στις οποίες υπάρχει εκτεταμένο τραπεζικό δίκτυο των συστημικών τραπεζών.

Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε  προσθέτοντας ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα πάει «με τους καλύτερους, τους εντιμότερους, τους αξιότερους». Έχω πλέον εμπειρία, είπε μιλώντας στον Σκάι, θα πάω με τους καλύτερους ακόμη κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το παλιό. Στις 20 Σεπτεμβρίου τελειώνουμε με το παλιό, ανέφερε.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ…

 

Για το ενεχόμενο συνεργασίας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αναρωτήθηκε «αφού με αποκαλεί ψευτράκο, πονηρούλη και πολιτικό αγύρτη, γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου;».
“Για ποιο λόγο ξαφνικά τόσο πολύ με έχει αγαπήσει ο Μεϊμαράκης, όταν στην πρώτη του συνέντευξη τύπου μετά τις εκλογές με λέει ψευτράκο και πολιτικό αγύρτη; Αν κατέστρεψα τη χώρα μέσα σε 7 μήνες γιατί θέλει να συνεργαστεί μαζί μου; Το λέει γιατί έχει ένα στόχο. Αυτό είναι υποκρισία. Να περάσει το μήνυμα με τη βοήθεια της πλειοψηφία των μέσων της διαπλοκής ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι όλοι είναι το ίδιο γιατί μόνο έτσι μπορεί να πετύχει”.
Δεν υπάρχει δυνατότητα ή περιθώριο συνεργασίας λόγω των μεγάλων διαφορών στους προγραμματικούς μας στόχους. Εμείς θέλουμε να γκρεμίσουμε ό,τι ο κύριος Μεϊμαράκης θέλει να συντηρήσει”.

Παρ΄όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας πάντως:
“Γιατί δεν ρωτάτε και τα μικρά κόμματα; Δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.
Για το άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως δεν της «έκλεισε το μάτι», επανέλαβε όμως ότι παρ’ όλου που δεν φέρει στις πλάτες της την ευθύνη για τα προηγούμενα χρόνια, έχει πολλά βαρίδια.

 

Η συμφωνία με τους εταίρους και το χρέος

Ο κύριος Τσίπρας αντέδρασε στον χαρακτηρισμό της συμφωνίας με τους εταίρους ως “βαριάς και ασήκωτης” σημειώνοντας τις διαφορές της σε σχέση με τις προγενέστερες ιδίως στο μεγάλο περιθώριο δημοσιονομικής προσαρμογής που θα φθάσει τα 10 χρόνια, όπως είπε. Έκανε λόγο για de facto μείωση χρέους και δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες παραμένει αισιόδοξος ότι μετά από ένα χρόνο θα υπάρξει απομείωση και η “χώρα θα απαλλαγεί από αυτή τη μέγγενη”. “Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε. Θα φύγουμε αν την εφαρμόσουμε σωστά” τόνισε. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει μείνει πίσω και μίλησε για συμφωνία σε στέρεο έδαφος.

“Η βασική κριτική από ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και Ποτάμι ήταν ότι στις 20 Φλεβάρη δεν πήρα ούτε ευρώ. Μου έλεγαν ότι διαπραγματεύομαι μέτρα αλλά δεν φέρνω ούτε 1 ευρώ. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η καγκελάριος Μέρκελ, οι υπουργοί της Ολλανδίας και της Φινλανδίας από πλευράς τους μου έλεγαν συνέχεια “ούτε 1 φρέσκο ευρώ για την Ελλάδα”. Και τελικά περνάμε στην χρηματοδοτική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, με τρόπο που συνιστά de facto μείωση του χρέους“, ανέφερε ο κύριος Τσίπρας, υπερασπιζόμενος περαιτέρω όσα θετικά αποκόμισε η ελληνική κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους:
“Έχουμε όρους ισοτιμίας στην δανειακή σύμβαση, επειδή εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο”, είπε ενώ υπογράμμισε τη “μεγάλη μάχη” που έδωσε για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
“Ο κύριος Σόιμπλε είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο για να μαζέψει 50 δισ από εκποίηση της εθνικής περιουσίας”, ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και τόνισε: “Τότε κατάλαβα ότι δεν ήθελε συμφωνία. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να το δεχτεί αυτό. Εγώ πάντως σίγουρα όχι, και το ήξερε”.

SHARE