>Η S&P σχεδιάζει την υποβάθμιση πέντε ευρωπαϊκών κρατών

>

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Standard & Poor’s, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης πιθανότατα θα υποβαθμίσει πέντε Ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της άριστης σε διαβάθμιση Γαλλίας – κατά μία ή δύο βαθμίδες σε περίπτωση που η Ευρώπη διολισθήσει σε ύφεση και αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων.

Τα στρες τεστ που έγιναν σε έκθεση της S&P, εκτιμούν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να υποστηρίξουν την Ευρωζώνη υπό δύο διαφορετικά σενάρια: μία δεύτερη ύφεση όπως αυτή του 2008-2009 και μία ύφεση με υψηλές αβεβαιότητες.

«Οι διαβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιοπιστίας των Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας πιθανότατα θα μειωθούν κατά 1-2 βαθμίδες οποιοδήποτε σενάριο επικρατήσει» δήλωσε η S&P.

Το χειρότερο οικονομικό σενάριο θα σήμαινε επίσης την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης πολυάριθμων τραπεζών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, δήλωσε η S&P, προσθέτοντας πως οι τρέχοντες μηχανισμοί στήριξης δεν θα είναι επαρκείς εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν πέραν των προσδοκιών.

«Η Γαλλία πιθανότατα να υποβαθμιστεί σε ΑΑ+ από ΑΑΑ εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοσιονομικής της θέσης, ακόμη και εάν η πίεση που της ασκηθεί είναι μετριοπαθής», τόνισαν οι αναλυτές του οίκου.

Τα σενάρια αυτά δεν είναι οι βασικές εκτιμήσεις της S&P αλλά πρέπει να λογαριάζονται ως πολύ πιθανά εφόσον τα πράγματα λάβουν δυσμενέστερη τροπή, εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν για το ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε μία δεύτερη ύφεση, με τη διαφορά ότι τώρα οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν τα περιθώρια να την αντιμετωπίσουν με νέα γενναία μέτρα πολιτικής.

Η S&P προβλέπει ανάπτυξη 1-1,5% στην Ευρωζώνη το 2012 βάσει του κεντρικού σεναρίου της, αλλά φοβάται περαιτέρω εξασθένιση.

SHARE