>Η Citi «θέλει» την ETE

>

Ενα deal τεράστιου βεληνεκούς, του οποίου η υλοποίηση θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχεδιάζεται στη Νέα Υόρκη.
 H Citibank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα και έχει μάλιστα ενημερώσει για το ενδιαφέρον αυτό και την ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόθεση του αμερικανικού κολοσσού εκφράσθηκε διά του κ. Jay Collins, Managing Director του Citigroup Global Banking, στον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη σε ραντεβού που είχε κλειστεί μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Citi στην Ελλάδα κ. Χρήστου Βασιλειάδη. Αφορμή για τo προκαθορισμένο ραντεβού του επικεφαλής του διεθνούς βραχίονα της Citi και του Ελληνα υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις, υπήρξε το γεύμα που οργανώθηκε κατά το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Το ραντεβού των “τριών”
Στη συνέχεια οι κ. Collins, Παμπούκης και Βασιλειάδης συναντήθηκαν στο περιθώριο της εκδήλωσης και συζήτησαν για το ενδιαφέρον της Citi να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της Εθνικής. Για την οποία η Citi επιθυμεί τη μετεξέλιξή της στον κορυφαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό πόλο όχι μόνο στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη αλλά και στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί άλλωστε διαχρονικό ενδιαφέρον για την κορυφαία ελληνική τράπεζα, το οποίο είχε διαφανεί και επί της διοίκησης Αράπογλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, είχε συμβουλευτεί τη Citi προτού προχωρήσει στην εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία, κίνηση που θεωρήθηκε ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό όμιλο που έχει σημαντικές βλέψεις στην τουρκική αγορά.

Νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική είσοδος της Citi στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, αν και ορισμένες πλευρές εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη ορισμένα διαθέσιμα ποσοστά σε “συγγενικά” χαρτοφυλάκια, θα ταράξει τα νερά στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά. Και ασφαλώς θα αποτελέσει μία μείζονος σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ένα σημαντικότατο μήνυμα – πρόσκληση προς το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο. Πρόκειται για ένα deal που αν προχωρήσει μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για την ελληνική οικονομία

SHARE