>Η προσπάθεια πώλησης της Τbank απέτυχε

>
Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την χώρα, πραγματικά απίστευτα πράγματα.
Το ΤΤ ως βασικός μέτοχος της TBank στην προσπάθεια του να απαλλαγεί από την τράπεζα επιδίωξε την πώληση της.

Η απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία και η αμέσως επόμενη λύση – καθώς η TBank χρειάζεται απαραιτήτως κεφάλαια – ήταν να στραφεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο οποίο πρόεδρος είναι ο Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της Τρόικα ώστε να την εντάξουν στο Ταμείο.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα δεν δέχεται η Τbank να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τρόικα δεν δίνει το πράσινο φως.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αξιολόγησε όλα τα δεδομένα και ως βασικός μέτοχος και ορθά αναζητά τις βέλτιστες λύσεις.
Η Τbank χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου από 100 έως 150 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ είχε τις εξής επιλογές 1)Να πωλήσει την Τbank, 2)να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3)να την απορροφήσει και 4) να την εντάξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η πώληση της Τbank έλαβε το πράσινο φως από την Τρόικα αλλά η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, το αρχικό ενδιαφέρον ατόνησε πολύ γρήγορα.
Η Τρόικα έχει θέσει ενστάσεις καθώς δεν επιθυμεί το ΤΤ να απορροφήσει την TBank.
Ταυτόχρονα ακόμη και στην αύξηση κεφαλαίου που ζητάει με επιμονή η ΤτΕ ανακύπτουν θέματα.
Η Τρόικα υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά κεφαλαιακής ενίσχυσης από το ΤΤ που υπάγεται στο δημόσιο σε μια ιδιωτική τράπεζα.
Από την άλλη και το ΤΤ κατανοεί ότι αν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έστω και μικρή θα την καλύψει πλήρως και τότε θα ξεπεράσει το 33% άρα εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα δημόσιας πρότασης.
Οι εναλλακτικές λύσεις για ομολογιακές εκδόσεις προσκρούουν στο γεγονός η TBank έχει ήδη πραγματοποιήσει και τείνει να εξαντλήσει τα όρια της.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι οι πραγματικές ανάγκες της TBank είναι 150 εκατ σε κεφάλαιο.
Βασικός μέτοχος είναι το ΤΤ με ποσοστό 32,9% το οποίο απέκτησε το ποσοστό αυτό μέσω αύξησης κεφαλαίου. Χρειάζεται νέο κεφάλαιο και το ζητούμενο είναι ποιος θα καλύψει την αύξηση;
Το 24% της τράπεζας ελέγχεται από τον εκκαθαριστή των ασφαλιστικών εταιριών Aspis Πρόνοια και Commercial Value τον κ Βλαχογιάννη.
Ο εκκαθαριστής προφανώς και δεν θα συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου άρα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου είναι στον αέρα.
Η Eurobank ελέγχει το 3,8% αλλά δεν είναι σαφές αν το διατηρεί ή το έχει πωλήσει…
Η Alpha trust επίσης διατηρεί ποσοστό η UBS κοντά στο 0,8% ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης 1,2% και οι μικρομέτοχοι 32,7%.
Η TBank χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και η ΤτΕ σε επιστολή που έχει στείλει αυτό επισημαίνει προχωρήστε άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου.
Όμως για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πρωτίστως το ΤΤ θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία.
Το ΤΤ κοινώς θα κληθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου και αν αυτό συμβεί σημαίνει ότι το ποσοστό του στην TBank θα αυξηθεί πάνω από το 32,9% άρα θα πρέπει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.
Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι;
Οι λύσεις όπως έχει τονισθεί είναι τρεις.
1)Προχωράει έστω και μιας μικρής κλίμακας αύξηση 50 εκατ την οποία σε μεγάλο βαθμό θα υποχρεωθεί να καλύψει το ΤΤ άρα μετά θα έρθει η δημόσια πρόταση.
2) Προσπαθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια και να την εντάξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
3)Το ΤΤ αποφασίζει να απορροφήσει την TBank επιλύοντας έτσι και το κεφαλαιακό ζήτημα….αλλά τα ζητήματα με την Τρόικα είναι πολλά…

SHARE