Η Κυπριακή ΑΟΖ στο “μάτι” της Τουρκίας

Casus belli χαρακτηρίζει η Τουρκία, με έγγραφο που κατέθεσε στον ΟΗΕ, στις 12 Απριλίου,  τις έρευνες και την εκμετάλλευση του οικοπέδου “6 “της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο εκμεταλλεύεται η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total)!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάση Τσίτσα, με το κείμενο που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Σινιρίογλου  “δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”.

O Σινιρίογλου εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την Άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο Οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με το έγγραφο πρόκληση η Τουρκία δηλώνει ότι  «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα» και παραπέμπει επίσης στην επίσημη δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Απριλίου.

Πρόεδρος κυπριακής Βουλής: η Τουρκία θέλει να μετατρέψει την κυπριακή ΑΟΖ σε γκρίζα ζώνη

“Το τούρκικο πλοίο “Μπαρμπαρός” βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για άλλη μια φορά, είτε για να παρενοχλήσει, είτε για να δώσει την εικόνα πως έχει προθέσεις ακόμα και για εξόρυξη. Θεωρώ πως ο στόχος είναι να καταφέρουν να μεταφράσουν την όλη προσπάθεια την δική μας ή την κυπριακή ΑΟΖ, σε γκρίζα ζώνη, για να την βάλουν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσουν μορατόριουμ μέχρι τη λύση του Κυπριακού”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτριος Συλλούρης”.

Σχετικά με το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Συλλούρης επεσήμανε, πως η λύση εξαρτάται 100% από την Τουρκία, τονίζοντας πως με αυτό ως δεδομένο, “λύση δεν υπάρχει”.

Σημείωσε πως η λύση για την Τουρκία είναι μια διευθέτηση που να της επιτρέπει, στο επόμενο βήμα, μια πλήρη κατάληψη της Κύπρου ή να της επιτρέπει πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσω της λύσης.

“Η Τουρκία έχει ένα σύνδρομο εναντίον οποιασδήποτε ομοσπονδοποίησης ή συνομοσπονδιοποίησης. Στην Κύπρο προσποιείται ότι θέλει Ομοσπονδία. Θέλει μια διευθέτηση η οποία να είναι κατ’ όνομα Ομοσπονδία και στη πράξη να είναι τουρκικό προτεκτοράτο, το οποίο να ελέγχει μέσω των συμφωνιών που θα γίνουν, όσον αφορά την διακυβέρνηση και την ασφάλεια, ενώ επίσης έχει ενεργοποιήσει, μετά την Γενεύη, πολιτική δημογραφικού ελέγχου της Κύπρου” υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής τόνισε, πως η Ελλάδα καθυστέρησε πολλές δεκαετίας για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, σημειώνοντας πως έπρεπε η Ελλάδα να βρει τους πολιτικούς και τεχνικούς τρόπους που χρειάζεται ώστε να τους αξιοποιήσει. “Αν νομίζει οποιοσδήποτε πολιτικός, πως η Τουρκία θωπεύεται με τις υποχωρήσεις, κάνει μεγάλο λάθος” είπε χαρακτηριστικά.

SHARE