Η Καταλονία στο δρόμο της απόσχισης από την Ισπανία – Το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Καταλονία: Οι «αυτονομιστές» κερδίζουν τις τοπικές εκλογέςΔύο  κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με το 47,33% των ψήφων που πήραν χθες,  κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο περιφερειακό κοινοβούλιο, ενισχύοντας τις τάσεις για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο  ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα.

 

“Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία”, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελόνης.

“Κερδίσαμε”, πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες –στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μηνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό συνταγμα δεν το επιτρέπει.

SHARE