Η ελληνική αγορά ξανά στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών

xa1

Οι εκλογές αποτελούν το ορόσημο για την επενδυτική συμπεριφορά ξένων επενδυτών, είτε στο ΧΑ, είτε σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εισηγμένες ή μη.
Από την ερχόμενη Δευτέρα και υπό τον όρο ότι μια στοιχειωδώς βιώσιμη κυβερνητική λύση θα εμπεδώνεται στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιηθούν επενδυτικά πλάνα που τελούν εν αναμονή εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι ξένοι θεσμικοί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση πριν από την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, παραμένοντας όμως μακριά από τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Η επιλογή τοποθέτησης σε τίτλους συγκεκριμένων κλάδων και εταιρειών με αργούς και προσεκτικούς είναι στην ημερήσια διάταξη.
Αν και οι ξένοι θεσμικοί και τα funds που «σκουπίζουν» τις μη τραπεζικές μετοχές δεν είναι ευθέως ορατά γιατί συναλάσσονται μέσω των θεματοφυλάκων, είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι η συμμετοχή τους στην αγορά ελληνικών τίτλων διευρύνεται συνεχώς. Επίσης θεσμικοί με μεγάλη πείρα, όπως η Northern Asset Management του κ. Γ. Παπαμαρκάκη, αλλά και ιδιώτες επενδυτές, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά.
Από την άλλη πλευρά εταιρείες εισηγμένες ή μη και κυρίως αυτές με υψηλό δανεισμό, προσπαθούν να δελεάσουν μέσω των επενδυτικών τους σχεδίων και των αναπτυξιακών τους αφηγημάτων, ξένα private equity funds και σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές καλά κρατούν.
Στην Αθήνα εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται εκπρόσωποι ξένων funds οι οποίοι μέσα από επαφές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την πολιτική κατάσταση, τις τάσεις και τα πρόσωπα της επόμενης τριετίας, ώστε να φτιάξουν την εικόνα της χώρας μέχρι το 2010. Αυτό το θεωρούν απαραίτητο για τις επόμενες κινήσεις τους και τα ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν και παίρνουν καθημερινά.
X.Π.
SHARE