Η Ελλάδα χάνει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης – Γ. Σταθάκης: Θα αναβάλουμε για λίγο την ένταξη…

Να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης κινδυνεύει η Ελλάδα καθώς βρίσκεται στον αέρα το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης. ‘Αλλωστε επόμενος στόχος είναι η ένταξη στο QE τον Ιούνιο, καθώς ο Μάρτιος… μας τελείωσε, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη μίας πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που θα ανοίξει το δρόμο για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, δήλωσε σε συνέντευξή του στον RealFM ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι “Δεν τη χάνουμε την ποσοτική χαλάρωση, θα την αναβάλουμε για λίγο” ενώ έκανε λόγο για παράλογα αιτήματα από κάποιους εκ των Θεσμών.  “Δεν μπορούμε, συνεπώς, να μπούμε σε παράλογες συζητήσεις για μετά το 2018. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική”, δήλωσε.

Παράλληλα κάλεσε το ΔΝΤ να προχωρήσει σε άμεση αναθεώρηση των στοιχείων του για την ελληνική οικονομία και συμπλήρωσε ότι “Δεν διαφωνήσαμε ποτέ με τους Ευρωπαίους για τις προβλέψεις που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικονομία”.

Ακόμη τόνισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό: “Θα συμφωνήσουμε, όμως, όλοι ότι δεν θέλει κανείς παράταση της “αβεβαιότητας”. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση. Το 2017 είναι έτος πολύ μεγάλης ανόδου της οικονομίας, με βάση τις προβλέψεις. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε”.

SHARE