” Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά “

Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται ο κ.Ρεν, αναγνωρίζοντας την πρόοδο την οποία έχει κάνει η χώρα.

«Συχνά ξεχνάμε πόσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 16% περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, το 2009, στο 9% του ΑΕΠ το 2011. Και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Αν συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, το 2014 το έλλειμμα θα σημειώσει νέα πτώση, φτάνοντας το 2%», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν.

Σύμφωνα με άρθρο του, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν παρθεί έως τώρα, καθώς και στην πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση που χρειάζεται το κράτος για να υπάρξει ισονομία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Τονίζει, όμως, ότι όπως έχει η κατάσταση, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της χωρίς την οικονομική βοήθεια, ακόμη και αν υποθέσουμε προς στιγμή ότι δεν έχει καθόλου χρέος.

«Πράγματι, η Ελλάδα έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο σημαίνει ότι -μη λαμβανομένης υπόψη της καταβολής τόκων- ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει. Όμως, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή, εάν αφαιρέσουμε τους τόκους, τα έσοδα θα υπερκαλύπτουν τα έξοδα», επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Όπως είναι οδυνηρά γνωστό σε όλους μας, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο και σοβαρό στάδιο της κρίσης του δημόσιου χρέους. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι και πάλι στο επίκεντρο αυτών των αναταράξεων, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αισθητές πολύ πέρα από τα όρια της Ελλάδας. Παράλληλα πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί από τις θυσίες και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία δεν είναι δίκαια κατανεμημένα. Γνωρίζω καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας», προσθέτει ο κ.Ρέν.

SHARE