Η Βουλή ψηφίζει ό,τι ζήτησαν οι δανειστές με αντίδωρο μια δόση – Θύελλα αντιδράσεων

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

 

Πέντε τροπολογίες ψηφίζονται σήμερα κατεπειγόντως στη Βουλή, για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να …ελεήσουν να δώσουν στην Ελλάδα τη δόση για …να τους πληρώσει! Πλήρης ελληνική  υποχώρηση στο θέμα των συντάξεων και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και όλα αυτά, την ώρα που το ΔΝΤ, δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, καθιστά σαφές πως προσανατολίζεται σε συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα (approval in principle), χωρίς να συμμετάσχει χρηματοδοτικά, άρα κάνοντας το χατήρι του Β.Σόιμπλε στο θέμα του χρέους.

«Το Ταμείο θεωρεί πως η κατ’ αρχήν συμφωνία αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο, το οποίο για να εκταμιεύσει χρήματα, απαιτείται -εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων- η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος”.

Θύελλα αντιδράσεων

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε την διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, συζήτηση την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα προαπαιτούμενα και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση τα έφερε στη Βουλή. Ο κ. Κουράκης επισήμανε ότι επειδή πρόκειται για κύρωση συμφωνίας μπορεί να λάβουν το λόγο μόνο οι αντιλέγοντες. Ωστόσο με βάση και την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων πρότεινε στο Σώμα να λάβουν το λόγο οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές και να ανοίξει ένας κατάλογος ομιλητών βουλευτών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ήτοι από 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ και από 1 βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος, όπως είπε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση περί τις πέντε το απόγευμα.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες. «Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», είπε ο Νίκος Δένδιας ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό και ζήτησε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ότι φέρνει μια κατάπτυστη διαδικασία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «δρομολογεί νέες περικοπές στις συντάξεις, οδηγεί σε νέες απώλειες τους συνταξιούχους, παραπέμπει στις καλένδες το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου, διευκολύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». «Τα μέτρα αποτελούν μέρος του 4ου μνημονίου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του χρέους και είναι φανερό ότι τις όποιες διευκολύνσεις θα τις πληρώσει και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αυτοί οι στόχοι υπηρετούν μόνο το κεφάλαιο και τις μονοπωλιακούς ομίλους», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην γίνει συζήτηση στη Βουλή. «Ο κατήφορος δεν έχει όριο. Την επόμενη φορά ας κάνετε και μια εικονική συνεδρίαση δια περιφοράς. Το ΚΚΕ καταψηφίζει δεν νομιμοποιεί τις πραξικοπηματικές διαδικασίες και αποχωρεί», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκαν  το απόγευμα στη Βουλή οι πέντε τροπολογίες οι οποίες θα ψηφιστούν επειγόντως και περιλαμβάνουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η δόση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Τι περιλαμβάνουν οι τροπολογίες

—-Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2023, κάτι που αποτελούσε απαίτηση των δανειστών. Βάσει της παλαιότερης διάταξης του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ήταν μπλοκαρισμένες μέχρι το 2021, ενώ  στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018! Με την παράταση του ενός έτους, θα εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο πέρασε η κυβέρνηση στις 19 Μαΐου, τα μέτρα στο ασφαλιστικό την περίοδο 2019-2021 (μείωση προσωπικής διαφοράς από το 2019, πάγωμα συντάξεων την περίοδο 2019-2021 κλπ) οδηγούσαν σε μία εξοικονόμηση 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό τώρα γίνεται 2,8 δισ +250 εκατομμύρια…

Το Ελεγκτικό Συνέδριο,  στην εκθεσή του τονίζει ότι ουτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν παγωμένες, έως το τέλος του 2021 και μεταθέσατε « εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης.

Το Ελεγκτικό συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης, ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του δημοσίου.

—-Στα εργασιακά, η όποια αλλαγή θα γίνει στο θέμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών γινόταν λόγος για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος του προγράμματος το 2018. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά του τελευταίου Eurogroup, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έθεσε θέμα διαφωνίας του Ταμείου με την εν λόγω ρύθμιση.

—-Ως προς το αφορολόγητο, οποιαδήποτε αλλαγή  θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

—-Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι δεν μπορούν τα κόμματα να εκχωρούν σε τράπεζες για δάνειο ως ενέχυρο, ποσοστό πάνω του 50% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν.

—-Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η τροπολογία αναφέρει ότι το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια θα  καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή. Επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων.

 

0

SHARE