Ζημιές στο α΄ τρίμηνο για τη Barclays

Η βρετανική τράπεζα Barclays κατέγραψε ζημιές 337 εκατ. στερλίνων στο α΄ τρίμηνο του 2012, κυρίως εξαιτίας λογιστικού λάθους που αφορά στο χρέος της αλλά και των επιπλέον προβλέψεων για την ασφάλεια των πληρωμών.

Η Barclays ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 25% στις 5,52 δισ. στερλίνες από τις 7,34 δισ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο. Επίσης, πριν από ένα χρόνο η τράπεζα είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 1,24 δισ. στερλίνων. Ο όμιλος έλαβε επιπρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ. στερλίνων για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με το Payment Protection Insurance, από το οποίο επηρεάστηκαν αρνητικά και άλλες βρετανικές τράπεζες στα προηγούμενα τρίμηνα.

Επίσης, στο τρίμηνο συμπεριλήφθηκαν και 2,62 δισ. στερλίνες για λογιστικό λάθος σχετικά με την αξία του χρέους της. Η λογιστική χρέωση αποτυπώνει την αύξηση της αξίας του χρέους της τράπεζας στην αγορά, καθώς θεωρητικά θα κόστιζε περισσότερο για την ίδια να το επαναγόραζε.

«Πετύχαμε μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων που υπερέβη το 12%, κυρίως εξαιτίας των ισχυρών αποτελεσμάτων στη RBB, Barclaycard, και Wealth and Investment Management και των βελτιωμένων επενδύσεων στο corporate και investment banking», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Bob Diamond.

Ο ίδιος επισήμανε κυρίως την ισχυρή επίδοση της μηχανής ανάπτυξης της Barclays, με τα έσοδα από την επενδυτική τράπεζα στις 3,46 δισ. στερλίνες, υψηλότερα 3% από το α΄ τρίμηνο του 2011. Οι χρεώσεις υποχώρησαν 16% στις 778 εκατ. στερλίνες.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η Barclays ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσφορία των μετόχων για την κερδοφορία της εταιρείας και τα μισθολογικά πακέτα των στελεχών. Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι σκλοπεύει να μειώσει το κόστος κατά 2 δισ. στερλίνες μέχρι το 2013.

Εξαιρουμένων των ζημιών από το δικό της λάθος και των επιδράσεων από τις προβλέψεις για την ασφάλεια των πληρωμών, η Barclays ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο 22% στις 2,45 δισ. στερλίνες.

SHARE