Εύα Καϊλή: Ερώτηση στην ΕΚΤ για τις επιπτώσεις των capital controls στις ΑΜΚ των τραπεζών

kailhΕπίκαιρη ερώτηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, με αφορμή τις επιπτώσεις των ελέγχων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και τις νέες δαπανηρές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς παρατείνεται η αγωνία των καταθετών και των μετόχων για το ποιος θα χρεωθεί ένα πιθανώς μεγάλο κόστος ανακεφαλαιοποίησης που έχει δημιουργηθεί. 

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των στρες τεστ και από τον τρόπο που η ΕΚΤ θα αξιολογήσει βασικούς παράγοντες όπως την επίδραση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τα αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών  (DTAs). Κρίσιμες για το ύψος και κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και οι μακροοικονομικές υποθέσεις που θα κάνει η ΕΚΤ στη διαδικασία υπολογισμού, με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της διακυβέρνησης των τελευταίων μηνών.

Με βάση αυτή τη πραγματικότητα η Ευρωβουλευτής ζήτησε αναλυτικές διευκρινίσεις από τον Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις μακροοικονομικές υποθέσεις που προτίθεται η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει για τους υπολογισμούς της, τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τα DTAs, ποιο υπολογίζει ότι θα είναι τελικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και αν το κόστος αυτό μπορεί να επηρεάσει καταθέτες και μετόχους. 

SHARE