Ευ.Μειμαράκης – ΔΕΘ: Να συννενοηθούμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση

 

Μεϊμαράκης: Αναλαμβάνω ευθύνες, είμαι εκεί στα δύσκολα

«Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη.

Αναρωτήθηκε δε «γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα; Τι φοβάται; Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει;».

«Θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω; Με συνεργασίες ή αλαζονικότητα; Με αλήθειες ή ψέματα;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών στη συνέντευξη Τύπου.

«Με ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η ψήφος τιμωρίας, διαμαρτυρίας και αποχής αυτή την περίοδο και μάλιστα προς ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις, όπως εμφανίζονται, κοστίζει. Έμμεσα, άθελά τους, έφεραν τον Τσίπρα πρώτο και μας κόστισε φέσι 90 δισ. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία μέσα σε επτά μήνες;».

«Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Σχολιάζοντας τη σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία διερωτήθηκε: «Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα; Τι φοβάται: Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει;».

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα τρίτο πρόσωπο ευρείας αποδοχής σε περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί να συμπράξει, υπό αυτήν την προϋπόθεση, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε:

«Αν ο κ. Τσίπρας αντιδεοντολογικά, αντιδημοκρατικά, ζητήσει να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος ενώ έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά ποιος έχει το δικαίωμα να θέσει τέτοιο ζήτημα και να σταματήσει μια τέτοια κίνηση ευρείας συνεργασίας και συνεννόησης; Επομένως το ερώτημα καλό θα είναι να το απαντήσει στον κ. Τσίπρα. Δέχεται αυτή τη συνεννόηση και τη συνεργασία; Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για το επόμενο βήμα. Εγώ δεν βλέπω να δέχεται τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Άρα σε τι να απαντήσω; Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός. Σαφώς και θα πάρω την εντολή. Σαφώς και αν δεν θέλει θα απευθυνθώ στις άλλες δυνάμεις».

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Σε ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία μαζί του, μετεκλογικά, απάντησε καλώντας τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συνεργαστεί.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη», ωστόσο επισήμανε ότι «αν υπάρξει θα είναι ένα πολιτικό θετικό βήμα» και θα συζητηθούν τα πρόσωπα που μπορούν να συμμετέχουν.

«Πιστεύετε ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα είναι αρχηγός, και αρχηγός συγκροτημένου κόμματος;» αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Διαβάζω τα κείμενα των “53” και είναι χειρότερα από της Αριστερής πλατφόρμας. Πώς θα είναι συμπαγής μια τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα», είπε.

Χαρακτήρισε «πολύ παλιό κόμμα» τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτές τις εκλογές θα καταρρεύσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα θα επιστρέψει στα «βασικά» ποσοστά του, που είχε όταν ξεκίνησε.

Αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

«Πήγε στο δημοψήφισμα εις γνώσιν του ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. Και μας λέει ότι τις κλείσαν οι ξένοι. Έχει υπογράψει και ο ίδιος και οι υπουργοί. Και θυμόμαστε τον κ. Βαρουφάκη που είπε ‘Nτάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες σήμερα’. Και είχε και κεφάκι. Αυτά δεν ξεχνιούνται και είναι προσβολή στον ελληνικό λαό» είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει την εξουσία θα σχηματίσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία, όπως είπε, οφείλει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έφερε τη συμφωνία.

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι σχεδιάζει τη συγκρότηση τριών ομάδων, αμέσως μόλις αναλάβει πρωθυπουργός: Είναι η εθνική ομάδα διακυβέρνησης που θα επιδιώκει συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και η ομάδα εθνικού σχεδιασμού. Και οι τρεις θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Την ώρα της μάχης είναι ιδιαίτερο θέμα για να αναφερθώ εν εκτάσει σε αυτά. Τα αναγνωρίζω, τα δέχομαι, έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία».

Έκανε λόγο για επικοινωνιακά κυρίως λάθη αναφερόμενος ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο είπε ότι αν ο τρόπος με τον οποίο ετέθη ήταν διαφορετικός ίσως να ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα.

Χθες, Σάββατο, κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις τομές σε Κράτος, Παιδεία και Σύνταγμα.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο κ. Μεϊμαράκης, δήλωσε: «Όσα είπαμε είναι πραγματοποιήσιμα και ρεαλιστικά».

Ερωτηθείς για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, παρά μόνο μακροπρόθεσμα, όπως εξήγησε αργότερα, εφόσον λυθούν προβλήματα όπως η εισφοροδιαφυγή, το δημογραφικό, η αύξηση της απασχόλησης κ.λπ. Αντίστοιχη ήταν η απάντησή του και για τα εργασιακά, για τα οποία, όπως δήλωσε, αποφεύγει να κάνει εξαγγελίες τις οποίες δεν μπορεί να υλοποιήσει.

Ο αρχηγός της ΝΔ εκτίμησε ότι «όσο περνάει ο καιρός και ενημερώνονται οι πολίτες τόσο πιο πολύ αλλάζει η άποψή τους» και ότι «έχουν εγκαταλείψει πολλοί τον ΣΥΡΙΖΑ προς την πλευρά των αναποφάσιστων», ενώ για τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι «δεν είναι κάλπη και όπως φάνηκε αλλάζουν τάχιστα».

Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, τονίζοντας ότι η ΝΔ πάει για να κερδίσει και ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

 

«Καλώ τους αναποφάσιστους να σκεφτούν. Θέλουν σταθερότητα ή αστάθεια με ολέθριους κινδύνους; Επενδύσεις και δουλειά ή κρατισμό και ανεργία; Τραπεζικό σύστημα ή capital controls;. Ας σκεφτούν και ας αποφασίσουν οι πολίτες στις 20 Σεπτέμβρη, είπε ο  πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ.Μειμαράκης  μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην 80ή ΔΕΘ, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

-«Ούτε τάζω ούτε υπόσχομαι,  είμαστε όμως μπροστά στην τελευταία ευκαιρία και οι πολίτες δεν μπορούν να τη τζογάρουν». Θέλουν τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στην απασχόληση ή capital controls που διώχνουν επιχειρήσεις, φέρνουν ανεργία, ταλαιπωρούν τον κόσμο; Όποια και αν είναι η απόφασή τους, είναι σεβαστή. Εμείς πιστεύουμε ότι αν σκεφτούν, κρίνουν και συγκρίνουν, ότι με κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και με μένα πρωθυπουργό και τους άξιους και ικανούς υπουργούς θα απαντήσουν θετικά σε αυτά τα διλήμματα για να προχωρήσει η χώρα από το αδιέξοδο που έχει έρθει. Γι αυτό επιμένω: Ούτε τάζω, ούτε υπόσχομαι. Είμαστε, όμως, μπροστά στην τελευταία ευκαιρία. Και την τελευταία ευκαιρία δεν μπορεί οι πολίτες να την τζογάρουν».

– «Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, από εμένα θα ακούτε μόνο αλήθειες», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του. «Θέλουμε ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες ή λαϊκισμό και δημαγωγία; Θέλουμε να πάμε μπροστά με κυβέρνηση όλων των Ελλήνων ή πίσω με συνιστώσες και τους 53; Η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα.

– Ο Α.Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός του 60ευρου (αναφερόμενος στα capital control) που το μόνο νέο που έφερε είναι το νέο μνημόνιο. Αυτά δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερη ευκαιρία που ζητάει. Ποτέ δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα

– Περιέγραψε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για επανεκκίνηση οικονομίας και στάθηκε στην ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις και δουλειές, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά πειθαρχημένος που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

«Από την επομένη των εκλογών πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και παρατήρησε πως αυτή είναι μια βασική διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας: «Εμείς φέρνουμε δουλειές, εκείνοι διώχνουν».

 – Η ομάδα εθνικού σχεδιασμού θα δημιουργηθεί άμεσα εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και θα καταρτίσει το νέο σύμφωνο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε επτά άξονες:
  1. Οι αλλαγές που προβλέπει η νέα συμφωνία για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο επενδυτικό περιβάλλον.
  2. Η οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
  3. Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  4. Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.
  5. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
  6. Εξωτερική πολιτική και άμυνα.
  7. Μεταρρύθμιση με αναθεώρηση του Συντάγματος και να βρεθεί μια διάταξη ώστε να μην διαλύεται συνεχώς η Βουλή, με μίνιμουμ τριετή θητεία της Βουλής.

-Η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών

-«Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποχώρησε, θα υλοποιήσουμε εμείς τις αποφάσεις τού Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς»

-Δέσμευση για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας, την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ  και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

-Δέσμευση να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές οι απόδημοι, να υπάρξει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και να δημιουργηθούν ΚΕΠ σε κάθε υπουργείο.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά και στα θέματα της Θεσσαλονίκης και τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο μητροπολίτης Άνθιμος και κορυφαία στελέχη της ΝΔ  πρώην υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές.
SHARE