Ευρωπαϊκό ντόμινο ανεργίας σε περίπτωση Grexit

Τις δραματικές επιπτώσεις στους δείκτες ανεργίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη της ILO οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της ευρωζώνης», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ο οικονομολόγος προσθέτει ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος έφτασε το 10%. Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

Ο Έκεχαρντ Ερνστ «βλέπει» στην περίπτωση αυτή το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%). Στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

SHARE