Επιμένει ο ESM: Η Ελλάδα να επικεντρωθεί στο μνημόνιο και όχι στο χρέος

Στη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων του τρίτου προγράμματος και όχι στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους εμμένει ο ESM, ακολουθώντας τη γραμμή του Βερολίνου.

Αξιωματούχοι του Μηχανισμού Στήριξης υποστήριξαν από Αθήνα και Φρανκφούρτη ότι η εφαρμογή του μνημονίου αποτελεί μονόδρομο και ότι η Ελλάδα πρέπει να στρέψει εκεί την προσοχή της και όχι στο θέμα του χρέους.

«Η τρέχουσα συζήτηση για την Ελλάδα επικεντρώνεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών. Και δεν είναι μυστικό ότι το θέμα του χρέους αποτυπώνεται και στις συζητήσεις ανάμεσα στους πιστωτές, κυρίως μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Χωρίς αμφιβολία η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα. Αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα αν η συζήτηση εστίαζε στο τι κάνει η Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος του ESM» υποστήριξε  ο Nicola Giammarioli, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα. μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε έως σήμερα, οι οποίες επέτρεψαν στους δανειστές της να έρθουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ωφελούσαν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η υπερβολική εστίαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μας αποσπά από αυτό που χρειάζεται πραγματικά να συμβεί, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.
Αυτό είναι το κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM κ. Rolf Strauch, από το βήμα του ΣΕΒ στην Αθήνα.

Μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Strauch τόνισε ότι αυτή την ώρα η  Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην υλοποιήσει των προαπαιτούμενων προκειμένου ο ESM να εκταμιεύσει τη δόση που έχει ανάγκη η χώρα τον Ιούνιο και όχι στην ελάφρυνση του χρέους.

SHARE