Επίθεση Κοτζιά σε Χουλιαράκη – Μολυβιάτη για την αποχή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση χρεών

kotziasΑνοιχτή διαφωνία για τη στάση που επέλεξε να τηρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στον ψηφοφορία στον ΟΗΕ με θέμα “Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους” εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για αλλαγή στάση από το ΥΠΕΞ υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη που ήταν πρόσωπο κλειδί στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης επί κυβέρνησης Τσίπρα

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι “βάσει οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα” και σημειώνει ότι “υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος”.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι “η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους” και τονίζει ότι “η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα”.

Δριμεία επίθεση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για το ίδιο θέμα εξαπέλυσε νωρίτερα και η Λαϊκή Ενότητα, καταγγέλοντας ωστόσο ότι “η επονείδιστη στάση” της ελληνικής αντιπροσωπείας υιοθετήθηκε “κατ’ εντολή του Α. Τσίπρα και του Β. Μεϊμαράκη”.

SHARE