ΤΣΙΠΡΑΣ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα – Τριμερής με Γερμανία – Συνεργασία των ακτοφυλακών

tsipras davutoglu new

 

(upd) Τον διεθνή χαρακτήρα της προσφυγικής κρίσης τόνισαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Τσίπρας και Νταβούτογλου υπογράμμισαν την ανάγκη μια τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ ανακοίνωσαν συμφωνία για συνεργασία των ακτοφυλακών των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντειμτωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

 

Οι επαφές Τσίπρα στην Άγκυρα

Σε εξέλιξη είναι οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ξεκίνησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπιών των δύο χωρών με επικεφαλής του δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απ? την Κωνσταντινούπολη. Προγραμματισμένη για τις 14.30 είναι η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, θα επισκεφτεί σήμερα την Αγκυρα και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Ερντογάν. “Προθέρμανση” των κρίσιμων επαφών του Πρωθυπουργού, χθες, στο γήπεδο, όπου μαζί με τον Α.Νταβούτογλου παρακολούθησαν τον φιλικό αγώνα των ποδοσφαιρικών ομάδων Τουρκίας – Ελλάδας ο οποίος έληξε ισόπαλος 0-0.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία  βρίσκεται το προσφυγικό , στο οποίο διεκδικεί ρόλο για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το θέμα ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα τα hotspots για την καταγραφή, την ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη να γίνουν στο τουρκικό έδαφος και θα ζητήσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και την ΕΕ για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών επί του τουρκικού εδάφους. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να δεχτεί κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, για τις οποίες η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους.

Το τι είναι διατεθειμένη να δεχτεί η τουρκική πλευρά και το τι θα ζητήσει με τη σειρά της θα το διαπιστώσει σήμερα ο κ. Τσίπρας στις επίσημες επαφές. Το ότι και στην Ε.Ε. περιμένουν πάντως με ενδιαφέρον να δουν τι αποτελέσματα θα πετύχει ο κ. Τσίπρας στην Άγκυρα καταδεικνύει το γεγονός ότι χθες, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, του τηλεφώνησε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έκανε για το προσφυγικό στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 με τον κ. Ερντογάν.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά στην ατζέντα, είναι το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε ένα κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων και υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη και τον Τούρκοκυπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Εδώ πάντως αναμένεται ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και οι Τούρκοι θα ζητήσουν μια πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις. Οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου θα συζητήσουν και για τα διμερή και θα χαιρετίσουν την βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

SHARE